Danske investorer tør ikke være med i wi-fi-kapløb

Bluetown kigger mod Silicon Valley og USA, når der skal skaffes finansiering til eventyr i telebranchen. Danske investorer er ikke risikovillige, mener direktøren.

Peter Ib - direktør for IT-virksomheden BlueTown. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig ville Bluetown helst blive ved med at være en dansk virksomhed, men det er næppe muligt. Som alle andre iværksætter­virksomheder er risikovillig kapital en mangelvare for Bluetown, der har udviklet en særlig type soldrevne wi-fi-hotspots, som kan sikre internetadgang til millioner af mennesker i mindreudviklede, afsondrede dele af verden. Men den kapital bliver svær at finde i Danmark, vurderer administrerende direktør Peter Ib.

Bluetown har netop vundet en ordre på at opstille 12.500 mastesystemer i landsbyer i det nordøstlige Indien over de næste tre år og skal i den forbindelse rejse omkring 100 millioner kroner i år. Skal virksomheden, der kom ud af regnskabsåret 2014-2015 med et underskud på 20 millioner kroner, indfri sin ambition om at nå en samlet omsætning på én milliard kroner i løbet af de næste fire år, vil det samlet set kræve investeringer i størrelsesordenen 270 millioner kroner.

»Det bliver meget svært at skaffe kapital i den størrelsesorden herhjemme. Vi må nok kigge mod USA, hvor interessen for denne type risikofyldte investeringer er meget større,« siger Peter Ib.

Bluetown mister dansk tilknytning

I dag er Bluetown ejet af cirka en snes mindre investorer fra Danmark, men også blandt andre afrikanske investorer, med selskabets to stiftere som hovedejere. Men det kommer til at ændre sig med den kommende kapitaludvidelse. Og på sigt vil Bluetown formentligt helt miste sin danske tilknytning, hvis virksomheden bliver den ventede succes.

»Jeg tror, vi ender med at blive købt af en stor spiller, og så må vi se, hvor det fører hen. Jeg håber, virksomheden kan blive i Danmark,« siger Peter Ib.

»Jeg så en artikel (i Dagbladet Børsen, red.) om, at det er 25 år siden, vi har haft en gigantvirksomhed, der blev skabt i Danmark. Det er skidt, men det kommer af, at investeringsklimaet, når du kommer op i de højere lag, er utroligt konservativt. Der bliver færre og færre, der er interessante at tale med. Og det betyder, at vi på et tidspunkt må kappe linen og søge mod andre markeder, selv om vi helst ville forblive danskejet,« siger Peter Ib.