Danske ingeniører skal stå for gigantisk kulde-projekt i Mekka

Dansk rådgiverkoncern med ekspertise i varme har vundet Mellemøst-opgave med fjernkøling i nyt byområde, der bliver dobbelt så stort som Ørestad.

Illustration: Umm Al Qura for Development and Construction Company
Læs mere
Fold sammen

Danmarks største rådgiverkoncern, Rambøll med over 12.000 ansatte, har vundet en kontrakt på et af verdens største fjernkølingsprojekter i pilgrimsbyen Mekka i Saudi-Arabien og håber, at opgaven kan blive springbræt til andre store kulde-projekter på kloden.

De olierige saudier har de seneste otte år revet 3.600 faldefærdige bygninger ned i Mekka og dermed gjort plads til blandt andet en ny fodgængerrute til de mange, mange muslimer, som tager på Hajj-pilgrimsfærd til byen. Det samlede projekt er på 6,3 millioner kvadratmeter - det svarer til godt og vel to gange Ørestad i areal. Planerne omfatter blandt andet to helt nye veje, en metrolinje, en stor moske og mere end 200 bygninger, der skal huse over 100.000 mennesker. I alle bygningerne skal den minaret-høje temperatur holdes nede med fjernkøling.

Læs om, hvordan millionbyer er vilde med danske løsninger til fjernvarme og fjernkøling

»Vi har vundet kontrakten med planlægning og håber derfor også at have et forspring på rådgivningen i udførelsesfasen. For os er det en relativ stor opgave, som kan strække sig over ti år og blive løst fra Rambøll i Danmark og Storbritannien og fra nogle af vores afdelinger i Mellemøsten,« siger Peter Heymann, direktør og næstkommanderende i Rambølls energidvision, på en mobil fra kontoret i Riyadh i Saudi-Arabien.

Heymann og Rambøll håber, at det store fjernkølingsprojekt kan lette vejen til lignende opgaver i blandt andet det øvrige Mellemøsten, USA og Indien, fordi behovet for køling er meget stort.

Læs om vækstplanerne i Danfoss, som også leverer til fjernvarmprojekter

Saudierne opnår en miljøgevinst, fordi den eksisterende køling stort set kun sker med små, lokale og ineffektive aircondition-anlæg. Med central fjernkøling kan energiforbruget falde til det halve - og køling lægger beslag på omkring 70 procent af landets el-forbrug. Energikilden bliver formentlig gas, som miljømæssigt er bedre end olie. Sol er der jo ellers nok af i Mellemøsten, men i en tæt by er det ikke teknisk muligt at opstille tilstrækkeligt med solceller, forklarer Peter Heymann.

Når Rambøll kan gafle en stor køleordre i udlandet, hænger det paradoksalt nok blandt andet sammen med vores behov for opvarmning. Med vores kølige klima har Danmark gradvis udbygget et stort net af fjernvarme, og mange af de tekniske principper er de samme som ved fjernkøling.

Fjernvarmen sørger i dag for lune radiatorer i over 60 procent af boligerne herhjemme, og de seneste år er også fjernkøling dukket op i hovedstaden. I juni 2013 indviede overborgmester Frank Jensen (S) således en ny stor fjernkølingscentral i Tietgensgade tæt ved Tivoli og Hovedbanegården.

Med den udbredte fjernvarme er dels skabt et fornuftigt hjemmemarked, dels opbygget en ekspertise. Og derfor er mange danske virksomheder involveret i både fjernvarme og efterhånden også fjernkøling i store dele af verden, såvel med planlægning/rådgivning som med at levere forskelligt udstyr.