Danske ingeniører bag ny tysk rekord

Tyske GEA Group, der er blandt de førende leverandører af udstyr til fødevareindustrien, har en rekordstor ordrebog. Dansk teknologi skal bruges til de store opgaver inden for mejeriindustrien, siger gruppens danske koncerndirektør Niels Erik Olsen.

Niels Erik Olsen er nyt medlem af direktionen i den tyske virksomhedsgigant GEA, som leverer procesudstyr til fødevareindustrien over hele verden. Foto: Mathias ?Løvgreen Bojesen Fold sammen
Læs mere

Vi har vindmøller. Vi har insulin. Vi har bacon. Vi har Lurpak. Og så har vi danske ingeniører i Søborg, der er eksperter i at udvikle teknologi og maskiner til den tyske gigant GEA Group AG, der er én af verdens største leverandører af avanceret procesudstyr til fødevareindustrien. Alt sammen noget Danmark tjener penge på at eksportere.

Når mejerier, slagterier, bryggerier, bagerier og fiskefabrikker over hele verden tørrer mælk, skærer kød, brygger øl, bager brød og fileterer fisk bliver det ofte gjort med sofistikeret og supermoderne dansk udviklet udstyr fra den tyske gigant.

GEA i Søborg i Gladsaxe Kommune med 450 ansatte har f.eks. udviklet teknologien til de største tørringsanlæg, der nogensinde på globalt plan er blevet produceret til mejeriindustrien, hvor råmælk bliver tørret til forskellige former for mælkepulver, bl.a. til spædbørn.

Børsnoterede GEA Group med hovedsæde i Düsseldorf, der beskæftiger 18.000 ansatte, har netop meldt ud, at ordrebogen ved udgangen af 2015 var på mindst 1.240 mio. euro eller 9,3 milliarder kroner. Og det er rekord, da det er syv procent højere end den hidtidige rekord et år tidligere. GEA har i øvrigt en markedsværdi på i underkanten af 70 milliarder kroner.

»Det er den danske teknologi, der skal bruges til de nye, store opgaver, koncernen har fået inden for mejeriindustrien. Vi kan endnu ikke offentliggøre navnene på de største kunder. Men det er væsentlige spillere inden for børneernæring og mere konventionelle mælkepulverproducenter,« siger det nye danske medlem af direktionen i GEA Group, Niels Erik Olsen.

Højest placerede dansker

Som Executive Vice President i GEA Group er han den højest placerede dansker i gruppen. Det betyder, at den 49-årige godsejersøn fra Lolland, der har været i branchen siden 1991, skal bruge det meste af sin arbejdstid i GEAs hovedsæde i Düsseldorf. Niels Erik Olsen hæfter sig ved, at til trods for de lave mælkepriser foretager mejerierne alligevel væsentlige investeringer i industrien.

»Der er stadig en vækst i forarbejdning af mælk. Til gengæld investerer bønderne ikke i nyt malkeudstyr,« siger Niels Erik Olsen.

I 2015 lancerede GEA f.eks. et malkerobot­anlæg, der kan malke 400 køer på to timer. Men kunder som danske Arla, franske Danone, new zealandske Fonterra og kinesiske Yashili har stadig behov for mere kapacitet, når det gælder store anlæg til produktion af mælkepulver. Blandt kunderne er også firmaer som Kraft, Carlsberg, Novozymes og Heineken.

Mere end 70 procent af GEAs omsætning kommer i øvrigt fra fødevaresektoren. Koncernledelsen regner med, at omsætningen vokser til 75 milliarder kroner i 2020.

»Vi tjener omkring 500 mio. euro eller 3,7 milliarder kroner efter skat. Og vi skal nok hente omkring halvdelen af væksten i omsætningen gennem opkøb. Selskabets investorer presser meget på, for at vi aktivt skal bruge de penge,« siger Niels Erik Olsen.

Han er uddannet maskiningeniør og blev i 1991 ansat i firmaet, der dengang hed Niro. Niro har rødder tilbage til 1933, hvor ingeniør Johan Ernst Nyrop grundlagde virksomheden under navnet Niro Atomizer. Han var en af opfinderne bag de første produktionsanlæg, der kunne omdanne flydende mælk til pulver. Firmaet blev siden købt af Danisco, der i dag er amerikansk ejet. I 1993 solgte Danisco Niro til GEA.