Danske industriarbejdere skaber mere end tyske og svenske kolleger

Ansatte i danske industrivirksomheder har en betydeligt højere produktivitet end i Tyskland og Sverige, viser nye tal. Det vil sige, at de skaber flere værdier per time. Men lønnen er ikke tilsvarende højere end i nabolandene, og derfor tjener danske industrivirksomheder mere end i andre lande.

Danske industriarbejdere er mere effektive end deres kolleger i Tyskland, Sverige og Holland, viser nye tal fra Eurostat. Billedet er fra Lego. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Produktiviteten er helt i top hos danske industriarbejdere. De ansatte i industrien herhjemme er faktisk markant mere effektive end deres kolleger i Tyskland, Sverige og Holland, som ellers ofte fremhæves som rene pragteksemplarer på dette vigtige område, viser nye tal fra Eurostat.

Niveauet herhjemme for produktiviteten – der viser hvilke værdier hver ansat skaber per time – er helt oppe på 505 kroner i timen. En dansk industriarbejder producerer dermed 16,3 procent mere i værdi end i Sverige og hele 30,1 procent mere end i Tyskland, viser tallene.

»Det danske niveau for produktivitet er meget højt, og det kan over de kommende år øge virksomhedernes lyst til at hjemtage produktion fra udlandet til gavn for dansk vækst og beskæftigelse,« siger cheføkonom hos Dansk Metal Allan Lyngsø Madsen, .

En gennemsnitlig dansk industriarbejder får tæt ved 305 kroner i timen, og eftersom produktiviteten er oppe på 505 kroner, bliver der 200 kroner tilbage til arbejdsgiveren til overskud, investeringer og afskrivninger. Også det er pænt mere end i de lande, vi normalt sammenligner os med.

Seniorchefkonsulent Allan Sørensen fra DI er enig i, at det er lykkedes danske industri­virksomheder at øge produktiviteten betydeligt mere end i udlandet de senere år.

»Men selve niveauet skal man passe på med at sammenligne, fordi der kan være forskel på brancherne. Vi har eksempelvis mange fødevarevirksomheder, mens Sverige har mange elektronikvirksomheder, hvor priserne har det med at falde ganske meget. Men der er ingen tvivl om, at Danmark har en meget høj produktivitet,« siger Allan Sørensen.

Danmark bliver ofte udråbt til at være et af de steder på kloden, hvor det er dyrest at producere varer og have medarbejdere ansat. De danske industrilønninger er da også tårnhøje sammenlignet med de fleste andre lande. Men danske arbejdsgivere har til gengæld få øvrige omkostninger i form af obligatoriske sociale bidrag.

»Derfor er de samlede medarbejder­omkostninger lavere herhjemme end i Sverige,« siger Allan Lyngsø Madsen.

Sverige fremhæves ofte som et foregangsland med høj vækst og stor eksport. Men de har altså både dyrere og mindre effektive medarbejdere.

De samlede lønomkostninger i Tyskland er fortsat lavere end i Danmark, når der ses på industrien. Forskellen er på 7,3 procent. Men det opvejer langtfra den lavere tyske produktivitet.

Derfor er det stadig en fordel for mange virksomheder at have produktion i Danmark. Den danske konkurrenceevne er i hvert fald ganske god, hvis der ses på både løn og produktivitet under ét.

»Den høje produktivitet hos danske industri­ansatte medfører, at Danmark kan have høje lønninger til gavn for den samlede velstand,« siger Allan Lyngsø Madsen.

Det høje niveau for produktiviteten skyldes især de seneste års fokus på automatisering og tilpasning af arbejdsgange, så spildtid og fejl holdes på et minimum. Men også større satsning på uddannelse og forskning.

Industriens beskæftigelse er steget otte kvartaler i træk, og Dansk Metal forventer, at der kommer 5.000 flere ansatte i industrien i år og yderligere 7.000 flere til næste år. Industrien får dermed brug for flere teknikere, smede, svejsere og værktøjsmagere.

»Det er derfor vigtigt at sikre kvalificerede hænder, der kan leve op til industriens krav. Det kræver en målrettet opkvalificering af ledige og beskæftigede i andre brancher. Men flere unge skal også lokkes til at vælge den faglærte vej. Det kræver karriere- og udviklingsmuligheder i dansk industri. Men også, at der er en god løn, hvis man leverer en høj produktivitet,« siger Allan Lyngsø Madsen.

Produktivitetskommissionen påviste sidste år, at det især er inden for de indenlandske servicefag, at den danske produktivitet de senere år har udviklet sig dårligere end i andre lande. Industrien, som typisk er udsat for hård konkurrence fra udlandet, ligger derimod flot.