Danske hoteller råbte vagt i gevær: Nu tjener de penge som aldrig før

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen,

Velkommen til ugens første nyhedsoverblik, hvor vi opdaterer dig på de vigtigste erhvervshistorier.

1
Danske hoteller skovler penge ind

Det gav anledning til dybe panderynker i den danske hotelbranche, da udlejningsplatformen Airbnb indtog det danske marked.

Men nye tal viser, at de danske hoteller skovler penge ind som aldrig før. Tilstrømningen af gæster er større end nogensinde, og kunderne betaler mere for værelserne, skriver Finans.dk.

»Hotellernes lønsomhed er historisk høj. Overskuddet er tre gange så højt som i 2007, som var året før, finanskrisen sendte branchens indtjening på en årelang nedtur,« siger Ole Egholm, direktør i Dansk Brancheanalyse.

Virksomheden har analyseret 2016-regnskaberne for de 180 største hoteloperatører i branchen. I 2016 havde hotellerne et samlet overskud på 2,1 mia. kr. mod en indtjening på 1 mia. kr. året før.

Formand for Horesta, Jens Zimmer Christensen, betegner 2016 som et »usædvanligt godt år«.

»Antallet af kongresgæster var rekordhøjt, der ankom flere krydstogtskibe, turismen var i fremgang, og der blev åbnet mange nye flyruter, som øgede tilgængeligheden,« siger han til Finans.dk.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Nordea-boss har blikket rettet mod mobilen

Så springer vi videre til femte skud i Berlingskes serie Topchefens Digitale Agenda. Og denne gang er det Nordea-topchef Casper von Koskull, der står frem og fortæller om de digitale forandringer, muligheder og konsekvenser for storbanken.

Det er under en uge siden, at von Koskull kom i søgelyset, efter han besluttede at skære 6.000 stillinger. Nordea forventer at kunne indhente de største besparelser på IT-området.

Ifølge Casper von Koskull er det nødvendigt at tage et opgør med tankegangen i banken, hvis Nordea skal lykkes med sin digitale agenda. Han forklarer, at alt, hvad banken udvikler til kunderne, bør have sit udgangspunkt i at skulle fungere på mobilen.

Læs interviewet her, hvor Nordea-topchefen fortæller om sexede apps, forældede IT-systemer og nye fintech-alliancer.

Business anbefaler

3
»En børsnotering vil ændre Nykredits DNA fuldstændig«

Når Nykredits repræsentantskab skal sige ja eller nej til børsnotering om under måned, bør man tænke sig godt om.

Sådan lyder opråbet fra Martin Merrild, der er repræsentantskabsmedlem og formand for Landbrug & Fødevarer. Han advarer direkte mod at sende Nykredit på børsen uden at have undersøgt alternativer, skriver Børsen.

»En børsnotering vil ændre Nykredits DNA fuldstændig,« siger Martin Merrild.

Foreningen Kredit påpeger, at bestyrelsen vil fremlægge et »grundigt beslutningsgrundlag«, som vil indeholde en beskrivelse af flere scenarier for Nykredit.

Det skal investorerne holde øje med

Nordeas investeringsstrateg, Andreas Østerheden, har her til morgen udpeget tre ting, som investorerne bør have fokus på:

  • Dagens primære fokus vil være de sidste dages begivenheder i Catalonien, hvor den spanske regering fredag annoncerede, at de ville tage kontrol over Catalonien. Med den catalanske regering afsat, blev der også annonceret et nyt valg i regionen, som kommer til at løbe af stablen senere på året d. 21. december. Man kan forvente, at de spanske aktier vil åbne i rødt, mens de europæiske vil være mindre påvirket, når børserne åbner.
  • Senere på dagen vil vi få inflationstal fra USA, hvilket er noget, investorerne kommer til at have fokus på med amerikansk centralbankmøde på onsdag. Årsagen til investorernes fokus er, at inflationen (PCE) er en af centralbankens styringsparametre, når de beslutter fremtidig pengepolitik. Efter onsdagens møde vil investorerne søge efter information om den forventede renteforhøjelse til december.
  • Sidst, men ikke mindst, vil investorerne granske nogle af de regnskaber, der kommer i løbet af dagen. Godt 55 pct. af de amerikanske regnskaber er nu aflagt, og de seneste regnskaber har vendt en skuffende start på regnskabssæsonen, til at selskaberne samlet set overrasker positivt over det historiske niveau. Derudover ser vi opjusteringer i vækstestimater og fremgang i profitabiliteten.

Det sker ellers i dag

  • Den japanske spilkoncern Nintendo kommer med regnskab for første halvår af 2017/18.
  • Aktionærerne i Dong Energy skal stemme om navneskiftet til Ørsted på en ekstraordinær generalforsamling.
  • Tivoli kommer med regnskab for tredje kvartal.

Det sker på markederne

De asiatiske markeder ligger mandag med blandet. De kinesiske aktier tager et fald, efter at der ellers har været relativt roligt under den nylige kongres i det kinesiske kommunistparti.

  • Nikkei 225 i Japan: -0,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,1 pct.
  • Indiens BSE Sensex: +0,4 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,8 pct.