Danske frontløbere i kræftforskningen

Så langt er de danske biotekselskaber nået inden for cancerområdet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Symphogen

Symphogen har i den prækliniske fase opnået lovende resultater for kræftmidlet Sym004, bl.a. har midlet vist en overlegen væksthæmning af kræftceller. Symphogen vil nu teste Sym004 på mennesker (fase 1).

Azanta

I forbindelse med at IPC i juni 2009 opkøbte NatImmune, har selskabet taget navneændring til Azanta. Selskabet har to kandidater i fase 3, som er rettet mod henholdsvis knoglemarvskræft og strubekræft. Dertil er der en kandidat i fase 1, rettet mod aktinisk keratose, som er et forstadie til hudkræft.

Bavarian Nordic

Bavarian Nordic har gennemført to lovende fase 2 studier med prostatacancervaccinen Prostvac, og det forventes, at fase 3 studier begynder senere i 2010. Bavarian ønsker at gå i partnerskab med et større medicinalselskab om kommercialisering af Prostvac. Bavarian Nordic har også to cancerprogrammer i den kliniske fase I/II; MVA-BN Pro og MVA-BN HER2, som er terapeutiske vacciner rettet mod henholdsvis prostatacancer og brystcancer.

TopoTarget

TopoTargets længst fremskredne lægemiddelkandidat er Belinostat, som bl.a. har vist positive resultater i behandlingen af kræftsvulster i flere kræftformer. Udviklingsprogrammet omfatter 24 igangværende og afsluttede kliniske studier. Bl.a. kører der fase 2 studier med Belinostat rettet mod æggestok- og blærekræft.

I samarbejde med det amerikanske National Cancer Institute (NCI) kører der ligeledes en række fase I og fase II studier med Belinostat, bl.a. mod kræft i brisselen. Dertil udvikler TopoTarget også cancerprodukterne AP0866, der er i fase 2, og AP0010 og Zemab, som begge er i fase 1.

TopoTarget samarbejder med Spectrum Pharmaceuticals om videre udvikling af Belinostat.

Genmab

Genmab foretager 17 studier med produktet Arzerra (Ofatumumab) i samarbejde med GlaxoSmithKline. Med Ofatumumab har Genmab både fase 2 og fase 3 forsøg rettet mod leukæmi, fase 1, 2 og 3 studie rettet mod Non-Hodgkins lymfekræft, fase 2 og 3 studier mod lymfeknudekræft, samt et fase 2 studie mod knoglemarvskræft.

Arzerra blev i 2009 godkendt til salg i USA til behandling af patienter med kronisk lymfatisk leukæmi. I 2010 fulgte en betinget salgsgodkendelse i Europa.

Gennem foreløbig seks studier udvikler Genmab også produktet Zalutumumab, der er rettet mod hoved-halscancer. Der forskes i Zalutumumab i både fase 1/2, fase 2 og fase 3 studier. Et tredje produkt, Daratumumab, som retter sig mod knoglemarvskræft, er i fase 1/2. Dertil har Genmab fem kandidater i den prækliniske fase.