Danske forskere kortlægger kropskontakter

Danske forskere med i international frontforskning, der kortlægger 3600 kontakter i menneskets krop af afgørende betydning for aldring og alvorlige sygdomme.

Læs mere
Fold sammen
Forskere fra Københavns Universitet og et tysk universitet har beskrevet ikke mindre end 3600 molekyle-kontakter i den menneskelige krop. Kontakter, der kan påvirke aldring og udvikling af alvorlige sygdomme. Opdagelsen baner vej for medicin, der kan reparere disse "kontakter", når de går i stykker. Forskerne fremlægger nu deres resultater i det videnskabelige tidsskrift Science.

Et protein kan udføre mere end én opgave. Hvordan det opfører sig reguleres via et lille molekyle, der virker som en "kontakt", som kan tænde for de forskellige opgaver. De såkaldte acetylerings-kontakterne er centrale for cellerne. Fungerer kontakterne ikke ordentligt, spiller det en rolle for aldring og sygdomme som kræft, Parkinsons og Alzheimers.

De mange kontakter er opsporet på i alt 1750 forskellige proteiner.

- Det er ikke kun en teknologisk bedrift, men har også udvidet det nuværende antal kendte acetylerings-kontakter seks gange, og det giver os for første gang en overordnet indsigt i denne type proteinmodificering, siger professor Matthias Mann, der har ledet projektet.

Han er både tilknyttet Novo Nordisk Center for Protein Research ved Københavns Universitet og Max Planck Institut for Biokemi i Tyskland.

/ritzau/