Danske forskere i EU-knibe

Den første uddeling fra det nye europæiske forskningsråd blev en bét for de danske forskere, der ser ud til kun at få to ud af 300 bevillinger.

Den første uddeling af bevillinger fra det nye europæiske forskningsråd ser ud til at udvikle sig til lidt af en gyser for dansk forskning. De endelige bevillinger er endnu ikke på plads, men alt tyder på, at blot to danske forskere kan se frem til en bevilling ud af de 300, der ventes uddelt.

I programmet, der er målrettet unge forskere, kom der hele 9000 ansøgninger ind. De blev siden reduceret til et finalefelt på ca. 550 - heriblandt seks danske. Det endelige felt er snævret ind til 300 projekter, som kan forventes at dele ca. 300 millioner euro, svarende til ca. 2,2 milliarder kroner.

Blandt de 200 bedste projekter, der synes sikre på at få støtte, er et enkelt dansk ved Århus Universitet. Dertil kommer i anden række yderligere et dansk projekt ved universitetet i Århus samt et projekt med en svensk forsker på Københavns Universitet. Muligvis bliver der også tale om en tysk forsker, der får støtte til et projekt i Århus.

- Danmark har ikke klaret sig særligt godt. Tallet er alt for lavt. Svenskerne har fået 12 bevillinger inklusive en i Danmark, og Holland er oppe på 20, siger Jens Rostrup-Nielsen, forskningsdirektør i Haldor Topsøe og dansk repræsentant i Det Europæiske Forskningsråd.

/ritzau/