Danske forskere arbejder med fremtidens internet

Danske forskere udvikler superhurtige optiske fiber-systemer, der skal danne grundlaget for fremtidens internet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I slutningen af januar mødtes danske og amerikanske forskere på en fælles workshop om fotonik på Stanford-universitetet i Silicon Valley. Forskere på DTU Fotonik brød i oktober 2009 verdensrekorden for hvor meget information, der kan sendes via lyspulser fra en enkelt laser, da det lykkedes dem at sende 5,1 terabit data per sekund gennem optisk fiber. Det har vakt opsigt ikke bare i den amerikanske forskerverden men også i it-industrien.

"Verdensrekorden var en vigtig milesten og det overraskende var, at den blev sat på et universitet og ikke af en stor it-virksomhed. Det siger meget om de danske kapaciteter demonstreret på workshoppen, som virkelig har formået at samle den bedste forskning indenfor feltet i dag," siger Ashok Krishnamoorthy, som er Distinguished Engineer hos Sun Microsystems, hvor han arbejder med at spotte nye teknologier.

Højhastighedsforbindelser i optisk fiber sender data i bitrater ved hjælp af laserlys. DTUs verdensrekord i seriel dataoverførsel lød på 5,1 terabit per sekund, hvilket er cirka en million gange hurtigere end traditionelt bredbånd og det vil for eksempel svare til at downloade 80 fulde DVD film uden kompression på bare et sekund.

Der er store forventninger til nye samarbejde mellem danske forskere og eliteuniversitetet Stanford.

"En af de ting, som vores samarbejde vil fokusere på, er hvordan vi undgår flaskehalse mellem datacentre og slutbrugeren. Fra datacentre kan vi levere stor båndbredde, men udfordringen ligger både i at forbinde de store byers netværk samtidig med at få større mængder data ind i trådløse netværk i folks hjem og kontorer. Ved at integrere fiberoptiske og trådløse forbindelser arbejder vi på at forbrugeren skal have adgang til samme højhastighedsforbindelse uanset hvor, og uanset om man er koblet på en fiber eller en trådløs forbindelse. Vores vision er at tilbyde alle services til alle tider på alle steder," forklarer DTU professor Idelfonso Tafur Monroy.

Professor Shawn Searles er mikrochipudvikler hos AMD og understreger det unikke i DTU forskernes evne til at modulere trådløs og optisk fiber dataoverførsel.

"Det er første gang jeg har set sådan en metode demonstreret succesfuldt. Teknologien vil blandt andet kunne løse de asymmetriske problemer i dataoverførslen, hvor vi i dag har stor forskel mellem download og upload tider," forudsiger han.

USA's største internet- og teleudbyder, AT&T, har især fokus på det energibesparende element som højhastighedskommunikation i optisk fiber lover.

"Optisk fiber transfer i vores serverbokse ville betyde at vi kunne overføre flere data med færre kabler og derved undgå de store nedkølingsproblemer, som vi i dag har på datacentrene," siger Kent McCammon, der er en af lederne af AT&T Labs Network Systems Engineering and Access Technologies Department.

Workshoppen var arrangeret af Innovation Center Denmark i Silicon Valley i samarbejde med Stanford University, DTU Fotonik, Center for TeleinFrastruktur på Aalborg Universitet og Videnskabsministeriet.