Danske fødevarer blandt de mest afviste i USA

Danmark er blandt de fem lande, der får flest fødevarer afvist af fødevaremyndighederne, når der eksporteres til USA. Hele 543 gange sidste år vendte amerikanerne tommelfingeren ned for danske produkter. Tallet vækker undren i fødevarebranchen.

Danmark er i selskab med lande som Indien, Mexico og Kina i den triste top fem over, hvilke lande der får afvist flest fødevarer ved den amerikanske grænse. I 543 tilfælde fik de danske produkter ingen adgang til det forjættede land, hvilket er ti flere end Vietnam, men dog markant færre end de 1.763 afvisninger til indiske fødevarer. Det skriver New York Times.

Listen er lavet af den amerikanske myndighed The Food and Drug Administration (FDA) og dækker antallet af afvisninger i 2006 efter myndighedernes stikprøvekontrol af ca. en procent af de importerede fødevarer.

Ifølge amerikanske fagfolk er listen et bevis på, at det langt fra kun er enkeltstående og underudviklede lande, herunder Kina, hvis fødevaresikkerhed har været under heftig beskydning, der har problemer med at overholde reglerne.

Dansk mærkatbesvær
Opgørelsen fra FDA afslører også, hvad hovedårsagen til afvisningerne fra de enkelte lande er. Her kan Danmark trøste sig med, at den primære årsag til den nedadvendte tommelfinger er problemer med ernæringsmærkater. Det skete i 85 af de 543 tilfælde.

De hyppigste overtrædelser fra lande som Kina og Vietnam er salmonellaindhold, mens mexikanske og kinesiske varer primært afvises på grund af forurening. For italienske og japanske varer er manglende dokumentation akilleshælen.

Samtidig viser opgørelsen, at det i 520 af 543 danske tilfælde er danske slik- og konfektureprodukter, der bliver afvist.

Undren
Opgørelsen vækker undren i FødevareIndustrien under Dansk Industri, hvor man ikke var bekendt med det store antal afvisninger i eksporten til USA. Også i Landbrugsraadet er man forundret over tallet, da det ifølge organisationen ikke svarer til det høje niveau, man normalt forbinder med danske varer.

Hverken organisationerne eller Fødevarestyrelsen har dog haft mulighed for at kommentere sagen yderligere inden redaktionens afslutning.