Danske fodboldklubber satser på fyldte stadioner allerede i næste sæson

Trods stigende smittetal i Danmark har FC København og Divisionsforeningen, der repræsenterer alle landets topklubber, et mål om at komme tilbage til fuld kapacitet så snart som muligt – og helst fra den nye sæson.

Tilbage i februar i år var Parken propfyldt, da FC København tog imod skotske Celtic i Europa League. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

38.000 tilskuere i Parken er i øjeblikket en fjern drøm. Lige nu må Danmarks nationalstadion huse omkring 11.000-12.000 tilskuere med de nuværende coronaregler.

Herhjemme er antallet af covid-19-smittede igen begyndt at gå den gale vej, og tirsdag stod det klart, at en yderligere genåbning af Danmark nu hænger i en tynd tråd, da både Statens Serum Institut og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) advarede mod at genåbne nattelivet.

Alligevel har Parken Sport & Entertainment, som ejer fodboldklubben FC København, et mål om at fylde stadion allerede i den kommende sæson af 3F Superligaen, der sparkes i gang 13. september.

»Vores oplevelse er, at dansk fodbold har vist, at vi kan håndtere mange tilskuere på stadion på en rigtigt fornuftig måde. Vores mål er stadig at komme tilbage til fuld kapacitet så snart som muligt og helst fra den nye sæson. Det er naturligvis op til vores folkevalgte at træffe den beslutning, men det er vores mål og forhåbning,« siger Jes Mortensen, kommunikationschef i Parken Sport & Entertainment.

På Vestegnen må fodboldklubben Brøndby IF tage imod omkring 8.000 tilskuere på nuværende tidspunkt. Klubben henviser til Divisionsforeningen, der repræsenterer fodboldklubberne i de tre bedste herrerækker.

Skæbnemøde i august

Divisionsforeningen er inviteret til en dialog med politikere »tidligt i august«. På mødet har Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, en plan om at præsentere en række løsninger på at afvikle kampe med flere tilskuere.

»Det er vores mål og forhåbning, at vi i den kommende sæson kan få lov til at fylde stadion i Superliga, 1. division og 2. division på forsvarlig vis med kontrolleret tilskuerrejse med ID, som giver mulighed for smitteopsporing og smittebegrænsning,« siger han.

En episode i en pokalfinale mellem AaB og Sønderjyske tiltrak sig stor opmærksomhed i juli, da AaB-fans stimlede for meget sammen og dermed brød coronarestriktionerne. Kampen blev afbrudt, og politiet endte med at skride ind.

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen

»Klubberne er veldrevne, men jo længere vi kommer hen, jo tættere kommer vi på, at der kan komme likviditetsproblemer.«


»Det er brandærgerligt, at der er en del af publikum, der ikke respekterer, at de her regler er lavet for at passe på os alle sammen,« lød det fra kulturminister Joy Mogensen (S), der selv overværede kampen.

Strukturelle konsekvenser melder sig

Claus Thomsen fra Divisionsforeningen mener dog, at fodboldklubberne indtil videre har vist, at deres setup til kampe fungerer.

Er det ikke uforsvarligt at lukke flere tilskuere ind til fodboldkampe, når vi ser et stigende smittetryk i Danmark?

»Det er jo noget, sundhedsmyndighederne må afgøre. Vores opfattelse er, at vi kan lave en forsvarlig proces, hvor man kan have flere folk på stadion,« siger Claus Thomsen.

Det er ifølge ham afgørende, at politikerne kommer i gang med at diskutere, hvorvidt man vil tillade flere fans på stadioner hurtigst muligt:

»Det er nu, at konsekvenserne begynder at komme, når man ikke kan levere de ydelser, som man skal til sine partnere og fans. Klubberne er veldrevne, men jo længere vi kommer hen, jo tættere kommer vi på, at der kan komme likviditetsproblemer.«

Både FC København og Brøndby IF har været hårdt ramt af nedlukningen og forsamlingsforbuddet til kampene. Parken Sport & Entertainment har haft et fald i aktiekursen på mere end 25 pct. siden februar, mens Brøndby IFs aktiekurs er faldet med knap 30 pct.