Danske firmaer skriver under på Bangladesh-aftale

Seks danske firmaer, som får produceret tøj i Bangladesh, har mandag underskrevet en international aftale om brand- og bygningssikkerhed i beklædningsindustrien i Bangladesh.

Den kollapsede tekstilfabrik i Rana Plaza-bygningen i Bangladesh Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW BIRAJ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seks danske virksomheder Bestseller, IC Companys, DK Company, PWT Group, COOP Danmark og Dansk Supermarked har mandag tilsluttet sig den nye internationale aftale om brand- og bygningssikkerhed i beklædningsindustrien i Bangladesh. Det sker som en følge af den tragiske fabriksulykke i landet for to måneder siden.

De seks virksomheders underskrifter blev sat i forlængelse af et møde mellem Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH), deres norske søsterorganisation,  Udenrigsministeriet og firmaerne.

På mødet blev der rejst forslag om at etablere en mekanisme, som kan understøtte mindre tøjvirksomheders deltagelse i aftalen, og de mindre danske tøjvirksomheder afventer udfaldet heraf. På mødet blev det klart, at den nye internationale aftale på nuværende tidspunkt kun dækker tøjbranchen, hvorfor virksomheder som JYSK må afvente afklaring fra organisationen bag aftalen om, hvorvidt boligtekstiler bliver omfattet.

”Det er positivt, at flere danske virksomheder i dag har besluttet, at de vil skrive under på den internationale aftale. Vi løfter nu engang bedst i flok. Både virksomheder, fagbevægelser, organisationer, forbrugere og vi politikere bærer en del af ansvaret for at sikre bedre arbejdsforhold i tøjindustrien. Den udfordring bliver nu løftet til gavn for fabriksarbejderne i Bangladesh”, siger handelsminister Pia Olsen Dyhr.

”Det er et vigtigt skridt og vil blive til gavn for de mange syersker og tekstilarbejdere i Bangladesh. Tekstilsektoren i Bangladesh har løftet millioner ud af fattigdom og betyder rigtig meget for landets sociale og økonomiske udvikling. Derfor er løsningen ikke at blive væk men snarere at øge engagementet og sikre ordentlige arbejdsforhold. Det kan aftalen bidrage til, og derfor skal danske virksomheder være med”, siger udviklingsminister Christian Friis Bach.

Den internationale aftale om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh er en historisk aftale mellem de internationale fagforbund IndustriAll og UNI Global Union og den internationale tøjbranche. Aftalen løber over en 5-årig periode, og målsætningen er at skabe en sikker og bæredygtig beklædningsindustri i Bangladesh, hvor arbejdere ikke skal frygte for brand, bygningskollaps eller andre ulykker, som kunne have været undgået ved rimelige sundheds- og sikkerhedsforanstaltninger.

Indtil nu har over 50 virksomheder underskrevet aftalen, og der kommer hele tiden flere til som nu de seks danske virksomheder.