Danske firmaer renser vand i New Delhi

Seks danske virksomheder er gået sammen i et unikt partnerskab med Miljøstyrelsen, Danish Water Forum og den danske ambassade i Indien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt partnerskab med deltagelse af seks danske virksomheder underskriver på mandag en aftale med vandmyndighederne i New Delhi, der skal åbne døren til det indiske marked for dansk vandteknologi.

Målet er, at danske virksomheder kommer i betragtning til at løse en af de helt store miljøudfordringer i landet – rensning af spildevand blandt andet i millionbyen New Delhi.

Samlet pakke er vejen frem

De seks virksomheder i partnerskabet er Danfoss, Grundfos, Siemens Turbo Machinery Equipment, Vandcenter Syd, DHI og Cowi. Partnerskabet samler forskellige kompetencer samler deres viden til én samlet pakkeløsning, og det initiativ får ros af miljøminister Karen Ellemann (V).

- Ofte kommer danske virksomheder til kort i konkurrencen om kontrakter i udlandet, hvis de kun leverer små delelementer til løsningen af et større miljøproblem. Her er der tale om en samlet pakke, og det, tror jeg, er vejen frem for danske virksomheder, siger miljøminister Karen Ellemann.


Det er den danske ambassade i Indien, der underskriver aftalen. Den giver i første omgang partnerskabet lov til at gennemføre undersøgelser og målinger på et indisk renseanlæg. Målingerne skal dokumentere, hvor meget mere effektivt man kan rense spildevandet.

Finansieres ved besparelse

Næste skridt er, at virksomhederne i fællesskab laver de nødvendige ombygninger på anlægget. Projektet skal blandt andet finansieres ved det overskud, som energibesparelserne i driften på det ombyggede anlæg resulterer i.

- Inderne står overfor store investeringer på vandområdet og de danske virksomheder har i den sammenhæng meget at byde på. Det vil lette adgangen til det indiske marked, hvis de danske virksomheder kan dokumentere at dansk teknologi også virker og er miljøeffektivt i en indisk kontekst, derfor er denne aftale vigtig både for miljøet og de virksomheder, der er med i aftalen, siger Karen Ellemann.