Danske EU-politikere: En opsplitning af Danske Bank kan være nødvendig

Margrete Auken og Jeppe Kofod splitter gerne landets største banker op i to, selv om Danske Bank advarer mod store konsekvenser.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens hverken Venstre, Konservative eller Liberal Alliance herhjemme nægter at gå med til at splitte de danske banker op i to, ser flere danske medlemmer af Europa-Parlamentet fordele ved at hugge bankerne over, som et EU-forslag barsler.

»Selvfølgelig skal de store banker opsplittes, så deres vilde spekulationer aldrig igen kan bringe hele samfundsøkonomien på randen af kollaps. De må hjertens gerne spekulere, men der skal være tætte skodder mellem den spekulative forretning og den almindelige bankforretning, som er grundlaget for vores økonomiske system,« siger SFs medlem af Europa-Parlamentet, Margrete Auken.

Meldingen kommer oven på tirsdagens melding i Berlingske Business, hvor bankernes organisation Finansrådet bekymrede sig over et EU-forslag, der vil udskille handelsenhederne fra den øvrige del af de store europæiske banker, og som i Danmark sandsynligvis vil ramme Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.

Forslaget om at splitte bankerne i to, er fremsat af EU-kommissær for det indre marked, Michel Barnier på baggrund af den såkaldte Liikanen-rapport om finanskrisen fra 2012. Formålet er at skabe større finansiel stabilitet og forhindre, at store banker krakker, men alligevel advarer Danske Bank mod at forslagets konsekvenser.

»Hvis det bliver gennemført, vil det få nogle konsekvenser for bankerne og nogle konsekvenser for kunderne, idet det vil gøre det sværere at være kunde på tværs af kredit- og handelsaktiviteterne, og så er det klart, at hvis man deler det op i to, er der en stor risiko for, at det ender med at blive dyrere i form af højere priser og mere besværligt for kunderne,« siger vicedirektør i Danske Bank, Peter Rostrup-Nielsen.

Netop Danske Bank har imidlertid en balance, der næsten er dobbelt så stor som hele Danmarks bruttonationalprodukt, og det betyder, at kan blive langt dyrere for de danske skatteborgere, hvis en eller flere af de største banker kommer i alvorlige problemer.

Jeppe Kofod, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, mener derfor kun det er rimeligt, at der bliver stillet skrappe krav, og at hensynet til Danmarks økonomiske stabilitet vægtes højst.

»Det kræver selvfølgelig nogle grundige overvejelser, inden vi beslutter, om de største banker skal opsplittes i to. Men hvis en opsplitning vil betyde, at vi bedre kan beskytte borgerne og være til fordel for dansk økonomi, så bør vi drøfte muligheden. Er der noget finanskrisen burde have lært os, så er det at vise rettidig omhu, så vi undgår fremtidige finanskriser i Danmark,« siger Jeppe Kofod.