Danske enzymgiganter udkæmper patentkrig

Verdens to største producenter af industrielle enzymer slås ved domstole verden over om patenter.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hårde konkurrence mellem verdens to største producenter af industrielle enzymer, de to danske virksomheder Novozymes og Danisco, har udviklet sig til et slagsmål ved domstole verden over.

Nu breder patentkrigen sig også til Danmark, erfarer dagbladet Børsen. De to selskaber har hidtil formået at holde sagen hemmelig, men avisen kan nu afsløre, at sagen er i gang i det danske retssystem og er berammet til begyndelsen af det nye år.

Udfaldet af sagen er yderst vigtigt for de to konkurrerende selskaber. En lignende sag fra USA har tidligere påført Danisco en stor millionbøde efterfulgt af tabte kunder og markedsandele.Ingen af de to virksomheder vil kommentere den nye sag, fordi det er en verserende retssag, men direkte adspurgt bekræfter begge selskaber Børsens oplysninger.

Det er Novozymes, der har lagt sag an mod konkurrenten for at krænke et af Novozymes' patenter med foderenzymet Phyzyme, der bliver produceret af Danisco gennem selskabet Genecor. Som ved andre sager kan den ende med at vare flere år.

Tidligere på året kom det frem, at Danisco havde anlagt en sag mod Novozymes i Storbritannien. Ifølge Børsens oplysninger hænger denne sag tæt sammen med den nye danske sag og handler om, at Danisco ved et modsøgsmål prøver at få det pågældende Novozymes-patent i den danske strid erklæret ugyldigt.

Den danske sag kommer frem, mens de to kamphaner strides i USA. Her er det en sag om enzymer til produktion af bioethanol, hvor Novozymes anklager konkurrenten for krænke et patent.

/ritzau/