Danske eksperter ville vaccinere mink

Da regeringen besluttede at aflive mink, havde danske forskere i længere tid arbejdet med planer om at vaccinere pelsdyrene mod covid-19. Ifølge forskerne er der »ingen tvivl« om, at vaccinen ville virke.

Vaccination af mink ville »uden tvivl« virke, siger danske forskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danske forskere har gennem længere tid arbejdet med planer om at vaccinere mink.

Det skriver Finans.

Kontrollerede forsøg skulle munde ud i en vaccinationsstrategi, forklarede forskerne i oktober på møder med Fødevarestyrelsen.

Men inden projektet blev realiseret, besluttede regeringen, at alle mink skulle aflives.

Professor Lars Erik Larsen på sektionen for veterinær klinisk mikrobiologi på Københavns Universitet siger til Finans, at vaccinen ville kunne bruges på mink.

»Der er ingen tvivl om, at vaccinen også ville virke på mink. Tanken var i første omgang at vaccinere avlsdyr og dernæst de nye kuld af hvalpe til foråret,« siger han.

Det var også en overvejelse at vaccinere avlsdyrene og så undlade parring i 2021.

»På den måde kunne man lade sektoren gå i tomgang gennem 2021 og genstarte produktionen i 2022,« siger Lars Erik Larsen.

Anders Miki Bojesen, der er professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, siger til Finans, at det »i den grad« ville give mening at vaccinere minkene:

»Det ville være superrelevant at afprøve vaccinerne på mink. Beslutningen om at aflive alle mink er truffet efter et kaotisk forløb. Grundlaget for beslutningen virker ikke særligt godt, og man har undladt at inddrage nogle af dem, der har størst praktisk erfaring med håndtering af veterinære sygdomsudbrud.«

Fødevarestyrelsen har ikke ønsket at kommentere oplysningerne.

Mogens Jensen gik af

Onsdag oplyste styrelsen, at mink på samtlige konstaterede 284 minkfarme, hvor der er konstateret smitte, er aflivet.

Den socialdemokratiske regering har fremsat et lovforslag, der skal sørge for, at alle mink i Danmark aflives. Der tegner sig et flertal for loven.

Der er stadig avlere i Danmark, som ikke har aflivet deres avlsdyr og håber at kunne beholde dem. I det lys er diskussionen om vaccination af mink relevant.

Onsdag trådte fødevareminister Mogens Jensen (S) tilbage. Det er beslutningen om at aflive samtlige mink i Danmark uden først at sikre, der var et lovgrundlag på plads, der kostede ham posten.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har meddelt, at hun i dag, torsdag, vil gå til Dronningen for at ændre i regeringens sammensætning.