Danske e-bogsbrødre hitter i Afrika med gratis studiebøger

De seneste år har mere end fem millioner afrikanske studerende downloadet gratis studiebøger gennem e-bogsforlaget Bookboon, som to danske brødre står bag. Guld værd for Afrika, mener forsker.

E-bogsforlaget Bookboon er et hit blandt afrikanske studerende for deres gratis studiebøger. Her står Thomas Buus Madsen, der er den ene af to brødre bag virksomheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Glem regninger på flere tusinde kroner til dyre studiebøger. På det danske e-bogsforlag Bookboon kan studerende med et par klik få adgang til en gratis guldgrube af viden skrevet af professorer fra hele verden.

Forlaget er grundlagt af to danske brødre, som er deres danske uddannelsesarv bevidst – uddannelse bør være gratis, lyder devisen nemlig fra den ene stifter Thomas Buus Madsen.

»Vores plan har fra starten af været den samme som i Danmark – at man skal kunne studere gratis i hele verden. Vi kan ikke ændre på, hvad det koster at studere i de enkelte lande, men vi kan give dem gratis studiebøger. Det er vores bidrag,« siger han.

Særligt i Afrika, hvor høje studieafgifter forhindrer mange i at tage en uddannelse, er de gratis e-bøger blevet mødt med kyshånd. Alene på det afrikanske kontinent sparer Bookboon de studerende for mere end 400 millioner kroner årligt, forklarer Thomas Buus Madsen.

De afrikanske studerende står for omkring 15-20 procent af Bookboons samlede downloads. Det betyder, at forlaget i løbet af det seneste år har hjulpet 5 millioner afrikanske studerende med studiebøger. Og det er blevet bemærket. I maj var Bookboon inviteret ind på tv-kanalen CNBC Africa for at fortælle om Bookboon i Sydafrika.

Virksomheder finansierer gildet
Men det er ikke filantropi. Allerede i 2013 skrev Berlingske om virksomheden, der på daværende tidspunkt havde 35 medarbejdere og om deres forretningsmodel, som giver overskud i en presset forlagsbranche.

I dag har Bookboon omkring 50 ansatte og kontorer i London, Amsterdam og København og stifterne »lever okay af det«. De seneste 4 år har forlaget vokset sig til at blive verdens største e-bogsforlag og distribuerede 50 millioner studiebøger i 2015.

Bookboons forretningsmodel er simpel. Virksomheder indrykker employer branding-annoncer i studiebøgerne, og indtægterne gør gratis studiebøger mulige.

»Det er primært de virksomheder, der indrykker annoncer i bøgerne for at nå ud til de studerende i Europa, som finansierer hele gildet,« siger Thomas Buus Madsen.

»Når de europæiske virksomheder annoncerer i bøgerne, fordi det er gode bøger, og de studerende bruger dem, er de samtidig med til at finansiere, at afrikanske studerende får adgang til gratis studiebøger,« forklarer han.

Deling og kopier spreder idéen
Bookboon har omkring 1000 forskellige studiebøger. 750 titler er på engelsk, så studerende på tværs af nationale grænser kan være med. Samtidig deler de studerende bøgerne mellem sig ved at kopiere dem. De må ikke dele bøgerne på delingstjenester, men må gerne printe dem.

Dermed er de studerende med til at hjælpe Bookboon med at nå deres målsætning om at få gratis studiebøger ud til så mange som muligt.

»Når vi spørger de studerende, fortæller de, at de i gennemsnit deler bøgerne med ti andre. Så det er meget udbredt, at de videresender og kopierer bøgerne. Der ser vi sådan set som en måde at sprede ideen på,« siger Thomas Buus Madsen.

En hovedvej ind i Afrika
I en afrikansk kontekst er uddannelse alt, derfor er det »guld værd«, at de studerende har adgang til gratis e-bøger, mener Stig Jensen, lektor ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet.

»Adgang til e-bøger er en fantastisk mulighed, fordi folk kan opdatere og videreuddanne sig,« siger han.

For i mange afrikanske biblioteker står boghylderne tomme, forklarer Stig Jensen.

»Når man tager til Afrika og går ind på deres biblioteker, er der nærmest ingen bøger. Selvfølgelig er der visse lande i Afrika, som har været heldige at få en masse udviklingsbistand, men hovedparten af stederne har næsten ingen bøger. Og de bøger, der er, er nedslidte og mangler sider,« siger han.

Stig Jensen fortæller, at mange lande i Afrika oplever en massiv efterspørgsel på videregående uddannelser med et enormt udbud af private uddannelser til følge. Bookboons gratis studiebøger placerer sig dermed i en udvikling, der kan komme hele Afrika til gavn.

»Jeg mener, der er sket et heftigt uddannelsesboom allerede. Det her vil kun øge kvaliteten og på den måde give mulighed for øgede investeringer og arbejdspladser, der kommer til kontinentet. Jeg ser det som én stor positiv hovedvej ind til Afrika og afrikanerne,« siger Stig Jensen.

I 2015 sparede verdens studerende over seks milliarder danske kroner på at downloade studiebøgerne gratis på Bookboon.

Forlagets bøger er skrevet af professorer fra hele verden. Det danske bidrag kommer fra forfattere fra CBS, Københavns Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, DTU og Syddansk Universitet.