Danske biografer har kurs mod rekordår i 2015

Omsætningen i biograferne ligger 20 pct. over samme tid sidste år, og 2015 vil efter alt at dømme ende med det højeste billetsalg siden 1980. Se her hvilke film, der trækker danskerne i biografen.

Den nye Star Wars film flyver ind i de danske biografer sidst på året og er en af de mange store film, der i år skal skabe rekordomsætning for de danske biografer. Fold sammen
Læs mere

Mens 2014 ikke var et år, man skriver festsange om i biografbranchen, er 2015 godt på vej mod at blive det. Ifølge brancheforeningen Danske Biografer ligger billetsalg og omsætning for året til dato lige nu mere end 20 procent over samme periode sidste år, og der er mere i vente i takt med store film-franchiser kommer på det store lærred.

»I år har vi rigtigt mange store titler, som vi forventer meget af, og 2015 kan derfor meget vel blive det bedste år siden begyndelsen af 80erne,« siger John Tønnes, adm. direktør i Nordisk Film Biografer, og fortsætter:

»Sidste år var lidt under gennemsnittet, fordi sommeren begyndte så tidligt og solen forsatte stort set ufortrødent til september. Samtidig betød fodbold-VM, at der ikke kom store amerikanske blockbusters til at drive markedet. Og de der kom passede godt til det amerikanske marked, men ikke til det danske.«

I år er det omvendt. Mens Superheltefilm som eksempelvis Superman, Spiderman og Captain America går som varmt brød i USA, sælger de relativt dårligere i Danmark. Omvendt elsker danskerne James Bond og Star Wars, to af de filmfranchises, der kommer med nye film i år.

Biografernes billetsalg faldt fra begyndelsen af 80erne til begyndelsen af 90erne. Men siden da har tendensen været opadgående, og efter et par magre år, peger branchens forudsigelser altså på ny rekord i år. Biograferne indtjening fordeler sig med cirka to-tredjedele på billetsalget og resten på popcorn, cola og andet guf.

Lige som lufthavnen ikke får kunder uden flyselskabernes ruter, er biograferne afhængige af hits fra filmbranchen for at sikre gode resultater. Ud over James Bond og Star Wars, er det film som Hunger Games, Klovn 2 og Pixars nyeste animationsfilm, man forventer sig meget af.

»Danske biografer er i hård konkurrence med andre underholdningsformer, men vi er ikke pressede. Det går faktisk ret godt, og derfor åbner vi fire nye biografer i de kommende år,« siger John Tønnes.

I brancheforeningen Danske Biografer lyder vurderingen, at årets billetsalg ender på over 15 millioner solgte billetter. Det er i så fald en vækst på knap 23 procent til det højeste niveau siden 1981. Der sker i en tid, hvor streamingtjenesterne vinder indtog i Danmark, hvilket er blevet udlagt som et potentielt dødsstød til biograferne.

»Det er en myte, at danske biografer er pressede af streamingtjenesterne. Det passer simpelthen ikke. Så længe der er et vindue på 3-4 måneder fra premieren i biograferne til filmene er på streamingtjenesterne, så kan vi ikke mærke konkurrencen,« siger Kim Pedersen, formand for Danske Biografer.

»Det er også en myte, at vi skulle være imod streamingtjenesterne. Det er vi ikke. De giver en ekstra indtægt til filmbranchen, hvilket giver flere penge at lave film for, hvilket gerne skulle resultere i gode film at vise i biograferne,« siger han.