Danske Big Macs blandt verdens dyreste

Den danske krone er markant overvurderet ifølge Big Mac-indexet, der sammenligner priserne på den berømte burger på tværs af landegrænserne.

Foto: PAUL J. RICHARDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

The Economist har i årevis indsamlet burgerpriser ud fra den betragtning, at McDonalds-burgerne er stort set ens over hele verden, og derfor er en god indikator for prisniveauet i de forskellige lande.

Big Mac-indexet hviler på antagelsen om, at valutaerne i det lange løb bør bevæge sig, så det koster det samme at købe identiske varer, uanset hvor i verden man køber dem.

Læs også:
Helsefanatikere: McDonalds er som en børnelokker

Det seneste Big Mac-index er netop offentliggjort og heraf fremgår det, at en Big Mac i Norge koster, hvad der svarer til 7,20 dollar mod 3,73 dollar i burgerens hjemland, USA. Det er den dyreste Big Mac i verden og betyder ifølge indeksets logik, at den norske krone er overvurderet med 93 procent i forhold til dollaren.

Herefter følger Sverige ( 76 pct.), Schweiz ( 66 pct.), Brasilien ( 31 pct.) og Danmark ( 31 pct.). Selv om den danske krone altså ifølge Big Mac-indekset er blandt verdens mest overvurderede, er det altså intet i forhold til vores skandinaviske naboer.

Læs også:
McDonalds betaler pludselig skat

I den anden ende af skalaen finder man Ukraine (-51 pct.), Sri Lanka (-50 pct.), Hong Kong (-49 pct.) og Kina (-48 pct.). Kina bliver i øjeblikket anklaget for at undertrykke Yuan’en for at booste eksporten og årets Big Mac-indexs kan ses i samme lys. Der er dog ikke noget nyt i, at de asiatiske valutaer ligger i bunden af burgerindekset. Det har de gjort i årevis.

Ifølge indekset er Brasilien et af de eneste lande med en overvurderet valuta. Efter en lang tradition for devalueringer fremstår Brasilien i dag som et land med en stabil økonomi og valuta. Og den forholdsvis nye møntfod ”real”, der netop skulle forhindre den galopperende inflation, har levet op til sit formål.