Danske Banks whistleblower står frem: Jeg sover fint om natten

En af de helt centrale figurer i Danske Banks hvidvaskskandale står nu frem med navn.

Howard Wilkinson sad som chef for Danske Markets i Baltikum centralt placeret i filialen i Tallinn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de helt centrale figurer i Danske Banks hvidvasksag, bankens interne whistleblower, der i 2013 og 2014 advarede bankledelsen om mistænkelige forhold, står nu frem med navn.

Der er tale om briten Howard Wilkinson, der fra 2007 til 2014 var lokal chef for Danske Markets – Danske Banks handelsenhed – i Baltikum. Han sad dermed centralt placeret i bankens skandaleramte estiske filial.

Berlingske har gennem flere måneder haft kontakt til Howard Wilkinson om blandt andet hans syn på Finanstilsynets rapport om hvidvasksagen og Danske Banks egen advokatredegørelse, som han udtaler sig om i onsdagens Berlingske.

Han har hidtil betinget sig anonymitet, men eftersom flere estiske medier onsdag navngiver ham, har han valgt at stå frem i Berlingske.

»Jeg kan bekræfte, at jeg arbejdede som chef for Markets (Danske Markets, red.) i Baltikum med base i Tallinn fra 2007 til min sidste arbejdsdag i april 2014, kun fire måneder efter min første whistleblowerrapport til topledelsen i København,« skriver Howard Wilkinson i en e-mail til Berlingske.

Kritik i estiske medier

Årsagen til hans beslutning kommer, efter at avisen Eesti Ekspress omtaler ham i en længere gennemgang af sagen, hvor anonyme kilder blandt andet udtaler sig om Howard Wilkinson.

Blandt andet sås der tvivl om Wilkinsons egen rolle i filialen, hvor han og hans underordnede ifølge anonyme kilder servicerede flere af de suspekte non-residents-kunder i filialen med blandt andet værdipapirhandler. Eesti Ekspress har imidlertid ikke fået citat fra Howard Wilkinson selv.

Berlingske har forelagt kritikpunkterne for Howard Wilkinson, herunder spurgt ham, om han og hans underordnede kendte til de lyssky kunder eller medvirkede til de mistænkelige aktiviteter. Han svarer:

»Det er ikke muligt for mig at kommentere direkte på dine spørgsmål. Lad mig blot sige, at når jeg ser tilbage på min indsats fra et juridisk, kontraktuelt og etisk perspektiv, så har jeg absolut ingen problemer med at sove om natten,« siger han.

Havde ret i kritik

Howard Wilkinson advarede i fire rapporter til direktionen i København om mistænkelige forhold i den estiske filial. Blandt andet rapporterede han om mystiske selskaber med falske regnskaber og tråde til Putin-familien og den russiske efterretningstjeneste FSB. Senere advarede han mod suspekte danske kommanditselskaber.

Danske Banks advokatundersøgelse, der blev fremlagt onsdag, sår ikke tvivl om indholdet i og alvoren af Wilkinsons rapporter dengang. Heller ikke Finanstilsynet sår tvivl om Wilkinsons motiver og advarsler. I tilsynets rapport fra maj om sagen fremgår det:

»Ud fra det modtagne materiale er det ikke muligt at vurdere, om whistlebloweren selv har været involveret i ulovlige eller andre uønskede aktiviteter i filialen i et større omfang, og om han derfor eller af andre årsager har ønsket at videregive forkerte oplysninger,« skriver tilsynet og tilføjer:

»Det viste sig dog hurtigt, at han havde ret med hensyn til nogle af sine alvorlige beskyldninger. Der er heller ikke noget i materialet, der viser, at banken på daværende tidspunkt havde mistanke om, at han ønskede at give forkerte oplysninger.«

Howard Wilkinson oplyser i onsdagens Berlingske, at han er i dialog med de estiske myndigheder i forbindelse med deres undersøgelse af sagen.

Han har også tidligere tilbudt sin assistance til de danske myndigheder. Han kunne imidlertid efter eget udsagn ikke nå til enighed med Danske Bank om vilkårene for sin eventuelle medvirken, da han underskrev en tavshedsklausul med banken ved sin afsked i 2014.

Danske Bank har omvendt tidligere udtalt, at banken ikke ville stille sig i vejen for, at han talte med Finanstilsynet i Danmark.

Danske Bank har ingen kommentarer til Howard Wilkinsons udtalelser.