Danske Banks kursfusk kædes sammen med CIBOR-sagen

Der er et vist personsammenfald mellem dem, der indstiller den omdiskuterede CIBOR-rente, og de sigtede i en ekstraordinær sag om obligationsfusk i Danske Bank.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de største og mest omdiskuterede finanssager i flere år, CIBOR-sagen, kædes nu sammen med den højaktuelle sag om kursfusk med obligationer til skade for Danske Bank-koncernens kunder. For ifølge Berlingske Business’ oplysninger er der tale om et vist sammenfald mellem de personer, som nu er sigtet for kursmanipulation af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), og dem, som indstiller priserne, der ligger til grund for den omstridte CIBOR-rentesats.


Hermed bliver der igen ribbet op i den såkaldte CIBOR-sag, der for tiden er genstand for en undersøgelse hos Finanstilsynet. Undersøgelsen, der blev sat i gang i sommeren 2012, handler om, hvorvidt der kan være urent trav i forbindelse med bankernes fastlæggelse af CIBOR-renten.

Det har Nationalbanken og investorer tidligere indikeret, og netop den type manipulationer har i lande som Storbritannien udløst milliardbøder til bankerne og sendt bankfolk bag tremmer. Endnu er der dog intet, der tyder på koordineret snyd i den størrelsesorden herhjemme.

Der er tale om i alt seks sigtede personer, hvoraf de tre arbejder i Realkredit Danmark og tre i Danske Markets. Sigtelsen, der kan føre til fængselsstraf, handler om, hvorvidt ansatte i Danske Bank-koncernen i to tilfælde har holdt kursen kunstigt oppe på realkreditobligationer baseret på CIBOR-renten, der er brugt som reference for kunders lån. Det har angiveligt gjort det dyrere for erhvervskunderne at indfri lånene i de to tilfælde, mens Danske Bank og Realkredit Danmark tilsyneladende har tjent på de kunstige kurser.

Gamle handler fra 2009

I finanskredse herskede der mandag nogen mystik om, hvorfor Danske Bank pludselig er begyndt at interessere sig for handler med realkreditobligationer, der foregik for knap fem år siden. Selv oplyser Danske Bank, at det var deres egen interne revision, der besluttede at se nærmere på de gamle handler fra februar og marts 2009.

Men ifølge Berlingske Business’ oplysninger er det blandt andet Finanstilsynets CIBOR-undersøgelse, der fik Danske Banks interne revision til at interessere sig for de gamle handler. Den interne revision kan nemlig til enhver tid tage ældre sager op af egen drift, og Finanstilsynets igangværende undersøgelse har angiveligt rejst en række spørgsmål blandt de interne revisorer.

Danske Banks revision videregav konklusionerne til Finanstilsynet, der i sidste uge overdrog sagen til SØIK – også kendt som Bagmandspolitiet.

Vicestatsadvokat hos SØIK Hans Fogtdal vil ikke spekulere i årsagerne til, at Danske Banks interne revision begyndte at undersøge de gamle kundehandler, men han glæder sig over, at det har ført til sigtelser, inden en mulig femårig forældelse træder i kraft.

Forældelsesfristen er tæt på at udløbe

»Det er bestemt ikke hver dag, at vi oplever, at en virksomhed videregiver oplysninger, der fører til en sigtelse for kursmanipulation, umiddelbart inden en forældelsesfrist udløber. Det er jo virksomhedens egne oplysninger, der er givet videre til Finanstilsynet og nu har ført til sigtelserne,« siger Hans Fogtdal.

Luften var i går fuld af spekulationer om, hvorvidt sagen blot er en lille del af større og mere alvorlige sager. Men det afviser Danske Bank.

»Der er intet, der indikerer, at der skulle være tale om mere end enkeltstående tilfælde,« siger Danske Banks pressechef, Kenni Leth.

Danske Bank har ikke yderligere kommentarer til sagens detaljer, da politiets efterforskning er i gang.

I SØIK fastslår Hans Fogtdal, at det endnu er alt for tidligt at sige noget om, hvornår der bliver taget stilling til, om der skal rejses tiltale.

»Nu går vi i gang, og vi er på et meget indledende stadie. Sagen begyndte jo i slutningen af sidste uge,« siger han.

SØIK vil nu også se på, om der er behov for en bredere undersøgelse, eller om der er tale om et isoleret tilfælde.