Danske Banks hvidvasksag rydder mediebilledet

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Danske Bank offentliggjorde på et pressemøde onsdag konklusionerne i den interne advokatundersøgelse, som banken selv har sat i værk af hvidvask af penge i bankens filial i Estland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Vi tagger hul på en særudgave af morgenposten med fokus på Danske Banks hvidvask-sag. Banken offentliggjorde i går dens interne advokatundersøgelse. Vi har samlet de vigtigste historier, der er fulgt i kølvandet på undersøgelsen:

1
Danske Banks hvisvasksag skriver sig ind blandt historiens største

1.500.000.000.000. Tallet er så ubegribeligt enormt, at man er nødt til at tælle nuller undervejs for at bevare overblikket. Eller tage det på dansk helt usædvanlige ord »billion« i brug.

Og hvor journalister normalt ville sammenligne med antal storebæltsbroer eller supersygehuse, skal vi her op i en helt anden kaliber: Tallet svarer omtrent til hele det estiske bruttonationalprodukt – værdien af Estlands samlede produktion af varer og serviceydelser – i samme periode.

Men den er god nok: 1.500 milliarder – eller 1,5 billioner – kroner blev fra 2007 til 2015 sendt gennem konti i Danske Banks estiske filial tilhørende omkring 10.000 mistænkelige udenlandske kunder. Det viser Danske Banks egen og længe ventede undersøgelse af hvidvasksagen, som den i går fremlagde.

Og mens undersøgelsen ikke kan fastslå, præcis hvor stor en del af disse betalinger, der er udtryk for hvidvask, turde undersøgelsens tovholder, advokat Ole Spierman fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle, godt på onsdagens pressemøde om hvidvasksagen fastslå, at »en stor del« af transaktionerne var mistænkelige.

Dermed tyder alt på, at Danske Banks hvidvasksag, der begyndte for halvandet år siden med Berlingskes første afsløringer, skriver sig ind i historien som en af de største kendte sager om hvidvask på globalt plan. Læs mere her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Svigt på svigt, men ledelsen frikendes

Danske Banks topchef siden 2013, Thomas Borgen, annononcerede onsdag, at han fratræder sin stilling i kølvandet på hvidvask-sagen, mens bestyrelsesformand Ole Andersen varslede, at han også er klar til at forlade banken, når opgaverne er løst.

Alligevel frikendte Danske Bank onsdag sin ledelse og bestyrelse for juridisk ansvar for hvidvaskskandalen, og det på trods af beviselige svigt på alle niveauer i en årrække.

Juraprofessorer efterlyser svar på centralt spørgsmål i advokatundersøgelse.

»Banken siger, at den ikke har levet op til sit ansvar, men det svæver lidt hen i det uvisse, hvad det egentlig er for et ansvar, der tales om. For rapporten forholder sig, som jeg læser den, slet ikke til det strafferetlige ansvar for banken som juridisk enhed. Vi bliver ikke ret meget klogere på de forhold, som politiet ganske givet vil undersøge,« siger Lasse Lund Madsen, professor i strafferet og straffeproces ved Aarhus Universitet.

»Skal vi forstå det sådan, at når banken nu vælger at donere fortjenesten på 1,5 mia. kroner, at de som bank er villig til at anerkende deres ansvar for det, der er foregået i den estiske filial også rent strafferetligt? Det mangler vi et klart svar på,« siger Lasse Lund Madsen.

Læs også reportagen fra gårdsdagens pressemøde, hvor Danske Banks forsøgte at genvinde lidt af kontrollen, efter banken i halvandet år har haft svært ved at styre en ubehagelig fortælling om virksomheden.

Derudover kan du læse mere om, hvem der potentielt kan overtage direktørposten efter Thomas F. Borgen her.

3
Det fik vi svar på i hvidvask-sag - og det ved vi stadig ikke

Med en advokat-rapport på 90 sider leverede Danske Bank omsider en række svar i skandalen om hvidvask for milliarder på et velbesøgt pressemøde onsdag. Men der er stadig ubesvarede spørgsmål.

Hvor mange milliarder er der blevet hvidvasket gennem Danske Bank? Hvem er bagmændene? Hvad er konsekvenserne af sagen? Og hvorfor reagerede banken så langsomt på advarslerne – og ventede med undersøgelserne? Få svar på, hvad vi ved, og hvad vi stadig mangler at få svar på her.

4
Medie: Internetgiganten Amazon vil åbne 3.000 fysiske butikker

Vi runder af hos Bloomberg News, som erfarer, at den amerikanske internetgigant Amazon er på vej med 3.000 nye butikker.

Det skriver mediet med henvisning til kilder med kendskab til sagen.

Amazon har allerede testet konceptet »Amazongo«, som er et selvbetjent butikskoncept, og ifølge oplysningerne ønsker topchef Jeff Bezos at lancere op mod 3000 forretninger inden udgangen af 2021.

Butikkerne skal konkurrere direkte med 7-Eleven, Subway og Panera Bread, ligesom de dog også ventes at presse mindre selvstændige detailbutikker, restauranter og streetfoodboder.

Der er dog ikke lutter gode nyheder om Amazon i dag. Financial Times skriver nemlig, EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager indleder en efterforskning af netgiganten.

Undersøgelsen er rettet mod Amazons ecommerce-forretning, og EU vil undersøge den dobbeltrolle, som Amazon er i, da man både tilbyder tredjeparter at sælge deres produkter via Amazons platform, mens Amazon også selv sælger egne varer. Side om side.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har udvalgt tre begivenheder, der er værd at rette blikket mod:

  • Det er dagen derpå i Danske Bank, og for investorerne står tilbage at konstatere, at den manglende afklaring om hvidvask omfang og hvad der kommer til at ske de kommende måneder og kvartaler, tynger aktiekursen. Det er kortsigtet ikke mindst et åbent spørgsmål og afgørende, om især de udenlandske investorer sælger yderligere ud og dermed maser aktiekursen yderligere ned?
  • På den politiske scene er det fortsat USA vs. Kina og ikke mindst EU vs. UK, som bliver ved med at holde investorerne i skak. Angiveligt skal der på et møde i november være et make or break(xit) i forholdet mellem EU og UK. En aftale kan bringe et lettelsens suk i europæiske aktier og for det trængte pund, mens det modsat vil være negativt, hvis der ikke kommer en aftale og en hård skilsmisse bliver mere sandsynlig.
  • Investorerne vil makroøkonomisk især holde øje med amerikanske nøgletal for salg af boliger, ledende indikatorer og udviklingen i nye ledige.

Det sker i dag:

Danmarks Statistik, nye udgivelser, kl. 08.00:
- EU-harmoniseret forbrugerprisindeks, august 2018
- Forbrugerforventninger, september 2018

Udland:
- 14.30: USA: Nytilmeldte ledige, uge 37
- 14.30: USA: Fortsat ledige, uge 36
- 16.00: USA: Salg af eksisterende boliger, aug
- 16.00: Eurozonen: Forbrugertillid (foreløbig), sep

Øvrigt:
- OECD's delårsrapport om økonomiske udsigter

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder ligger ganske blandet torsdag, hvor stigninger på Wall Street modarbejdes af gevinsthjemtagning i Asien.

Nikkei 225 +0,2
Topix +0,2
Hongkongs Hang Seng 0,0
China Shanghai Composite -0,1
China CSI 300 -0,1
Taiwan Taiex -0,2
Sydkoreas Kospi +1,0
Indiens BSE Sensex Lukket
Singapores STI +0,1
Sydney ASX 200 -0,2