Danske Banks betaling af lån koster staten milliarder

S og SF kræver, at Danske Bank holder skatteyderne tabsfrie, hvis banken førtidsindfrier et lån på 24 mia. kr., som banken fik af staten, mens finanskrisen rasede.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Børsen.

Hvis banken tilbagebetaler lånet 2 år før tid, vil statskassen gå glip af 5 mia. kr. i renter. En førtidsindfrielse skal godkendes af hele forligskredsen omkring bankpakkerne.

Danske Bank vil udstede nye aktier for at indfri lånet. Den effektive rente på de 24 mia. kr. er knap 10 pct.

- Det er helt i orden, at Danske Bank får lov til at komme ud af den låneaftale, man har lavet med staten, men det, der er afgørende for Socialdemokraterne, er, at skatteyderne ikke taber penge på det. Skatteyderne skal ikke stilles ringere ved det, som Danske Bank ønsker nu, siger Morten Bødskov, finansordfører for Socialdemokraterne.

Også SF’s finansordfører Ole Sohn agter at gå ind i forhandlingerne med det udgangspunkt, at Danske Bank ikke skal slippe billigt.

- Jeg tror, det er klogest, at man får et konkret udspil fra Danske Bank, og så drøfter det i forligskredsen med det udgangspunkt, at staten ikke skal lide tab, siger han.

I Spar Nord følger sagen om Danske Banks førtidsindfriesle af statslånet tæt. Der har man hele tiden troet, lånet ikke kunne førtidsindfries. Spar Nord vil muligvis gøre samme øvelse om Danske Bank, hvis storebroderen får tilladelse til førtidsindfrielse, skriver Børsen. Det vil sige udstede aktier og tilbagebetale lån.

RB-Børsen