Danske banker klarer stresstest

Ingen danske banker er på listen over de dumpede banker i Europas store stresstest af banker.

Mario Draghi - chef for den europæiske centralbank ECB - har haft 123 banker til eksamen og »stresstest«. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

24 ud af 123 banker i den store europæiske bankstresstest lever ikke op til kapitalkravene, hvis de kommer ud i en finansiel storm. Det viser resultaterne af den stresstest, som Europas banker har ventet og frygtet.

Søndag klokken 12 offentliggjorde den europæiske bankorganisation EBA så resultaterne af testen, der viser, at altså 20 pct. af bankerne ikke lever op til kravene.

Det er navnlig de sydeuropæiske banker, som har det svært, da der er dumpet ni italienske banker, én portugisisk, tre græske, en fransk, en slovensk og tre banker fra Cypern, som har været med i undersøgelsen. Også en tysk, en østrigsk, en irsk, to belgiske og en tysk bank lever ikke op til kravene.

Kort tid efter offentliggørelsen begyndte de danske banker at offentliggøre deres budskaber om, at de har bestået testen. De testede danske banker er Jyske Bank, Sydbank, Nykredit og Danske Bank. Også Nordea, som er hjemmehørende i Sverige, bestod testen

Nordea oplyser, at banken ligger langt over de fastsatte grænser. Således lå banken i det negative stresstestscenario ved udgangen af 2016 med en kernekapitalprocent 12,0, hvilket er langt over grænsen på 5,5 fastsat af EBA.

Til sammenligning ligger Nykredit på 10,9 - også langt over kravet på 5,5 pct.

"Stresstesten og AQR-gennemgangen viser som ventet, at Nykredit er stærkt kapitaliseret, og at vi generelt har en god kreditstyring. Resultaterne er opnået i en hård stresstest på realkredit i et scenarie, hvor tabene stiger markant, og hvor risikovægtene antages forøget med 25%, hvilket stort set svarer til forholdene i 1990-92 i kølvandet på kartoffelkuren," siger koncerndirektør i Nykredit Søren Holm.

"Resultaterne er et udtryk for, at Nykredit og den danske realkreditmodel er særdeles robust. Det er til fordel for boligejerne, og det understøtter det danske boligmarked og dansk økonomi," siger Søren Holm.

 

 

 

Hele rapporten fra ECB kan læses her.