Danske banker brugt som skattely

Afdelinger af danske banker i skattely som Luxembourg, Schweiz og Gibraltar har lagt konti til danske skattesnydere. Danmarks største banker har alle afdelinger i skattely. Skat er kritisk.

Foto: Modelfoto/Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteunddragelse er ikke blot noget, som umoralske skattely og udenlandske storbanker profiterer på. Danske banker med datterselskaber i notoriske skattely tjener også på have kunder, der ikke svarer den skat, de burde.

Skattemyndighederne har gennem længere tid været kritiske over for de danske banker, der vælger at lægge datterselskaber i lande, der ikke har lokale regler, som forpligter bankerne til at samarbejde med myndighederne.

Hidtil har banker som f.eks. Jyske Bank – med banker i både Schweiz og Gibraltar – afvist overhovedet at kunne have kunder med dansk skattepligt, når de er blevet foreholdt kritikken. Men det kan de godt, har Skat nu fundet ud af. Og problemet er ikke blot hypotetisk:

»I projekt credit card har vi set flere eksempler på, at danskere har forsøgt at omgå deres danske skattepligt med konti og kreditkort fra danske bankers filialer i skattely. Jeg kan ikke oplyse, hvilke banker det drejer sig om, men det er konti fra danske banker i Gibraltar, Schweiz og Luxembourg, der bl.a. har udgjort fundamentet for skatteunddragelsen,« siger Ove Christensen, der er leder af Skats projekt credit card, der skal spore udlandsdanskere, der reelt er skattepligtige i Danmark, og indtil videre har skaffet 320 mio. kr. i ekstra skattebetaling.

Snyd gennem selskaber
I kreditkort-projektet har Skat gennemgået flere millioner transaktioner med udenlandske kreditkort, der har været brugt i Danmark. Formålet var at spore danskere, der reelt er bosiddende, og dermed skattepligtige, i Danmark, men som har opgivet adresse i udlandet.

Ca. 700 personer har været genstand for en nærmere undersøgelse, og indtil videre er 152 sager afsluttet, mens yderligere en lang række sager afventer politiets videre efterforskning og prøvelse ved domstolene.

»De danske banker i Schweiz, Luxembourg og Gibraltar har hidtil afvist Skats kritik ved at sige, at de slet ikke har kunder, der er skattepligtige i Danmark. Det er for så vidt også rigtigt, bortset fra personer, der har arvet formuer, der står i bankerne. Men vi har kunnet se, at danskere har stiftet udenlandske selskaber, der så har været kunder i de danske bankers filialer. Og det er netop gennem selskaberne, skatteunddragelsen typisk har fundet sted,« forklarer Ove Christensen.

Vil ikke være skattely
Selv om Skat ikke sætter navn på de involverede banker, så kan i hvert fald én bank identificeres: Jyske Bank er nemlig den eneste danske bank med en filial i den lille britiske enklave Gibraltar på den spanske sydkyst.

Herfra er der mild vantro over for oplysningerne fra Skat.

»Vores politik er helt klar: Vi vil ikke have danske kunder, hverken personer eller selskaber. Hvis en person henvender sig med det formål at undgå dansk beskatning, siger vi selvfølgelig nej,« siger Jens Lauritzen, der er direktør for Jyske Banks udenlandske private banking aktiviteter.

Nu siger Skat, at en dansk bankfilial i Gibraltar har været base for skatteunddragelse, og Jyske Bank er den eneste danske bank der! Hvordan hænger det sammen?

»Qua lovgivningen i de respektive lande har vi helt styr på, hvem kunderne er, og hvor de bor. Folk kan ikke gemme sig bag selskaber, og vi kræver dokumentation for, at kunderne rent faktisk bor, hvor de siger. Mig bekendt har vi heller ikke fået nogen henvendelser fra de danske myndigheder, og det gør det svært at sige mere. Men jeg kan naturligvis ikke 100 pct. afvise, at vi ikke også er blevet snydt,« siger Jens Lauritzen.

Kontrol nok?
På linje med Jyske Bank siger de andre danske storbanker, at deres datterselskaber i skattely ikke baserer forretningen på skatteunddragelse, men derimod servicerer kunder, der netop ikke er skattepligtige i Danmark.

Når det alligevel står klart, at flere danske banker har været platform for skatteunddragelse, er spørgsmålet, om bankerne gør nok for at undgå den situation?

Sydbank – der også har et datterselskab i Schweiz og dermed kan ske at være indblandet i Skats projekt – mener, at banken allerede gør, hvad den kan – men tager gerne mod råd:

»Jeg håber ikke, det er sket for Sydbank i Schweiz, for det er ikke det, der er formålet med banken. Jeg har heller ikke kendskab til, at det skulle være foregået. Det er også for en bank umuligt at kontrollere, hvor kunderne reelt har bopæl, så den slags er svært at gardere sig imod. Men får vi en henvendelse fra myndighederne, vil vi selvfølgelig kigge på den for at se, om der er noget, vi kan gøre bedre,« siger Karen Frøsig, bankdirektør i Sydbank.

Fra politisk side vil skatteminister Kristian Jensen (V) ikke love direkte indgreb, som bl.a. Frankrigs præsident gør. Men han giver bankerne en moralsk opsang.

»Vi har ikke planer om at lave et direkte raid mod banker eller andre selskaber med filialer i skattely. Men jeg mener, at de danske banker bør holde sig for gode til at have med skatteunddragelse at gøre både over for Danmark og andre lande. I en tid, hvor bankerne får tilført store midler i form af redningspakker, bør man huske, at det kun kan lade sig gøre, fordi der bliver betalt skat,« siger Kristian Jensen.