Danske banker brugt i skattefusk

Flere danske banker i skattely har betjent skattefuskere, viser Skats efterforskning. Skatteminister Kristian Jensen (V) giver bankerne en opsang.

Foto: Rune Evensen/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af forsikringer om det modsatte stiller flere af landets største banker både konti og kreditkort til rådighed for kunder, der bevidst går efter at snyde i skat. Den velvillige kundeservice sker gennem bankernes datterselskaber i velkendte skattely, hvor personer med skattepligt i Danmark tages ind som kunder, og dermed bliver kunderne i stand til at slippe for at betale skat i Danmark.

Danmarks fire største banker har alle filialer i lande, som bl.a. OECD har udpeget som skattely, men hidtil har bankerne afvist, at afdelingerne kunne bruges til skatteunddragelse. Ikke desto mindre er det netop, hvad der sker, viser en omfattende efterforskning foretaget af de danske skattemyndigheder.

»Vi har set flere eksempler på, at danskere har forsøgt at omgå deres danske skattepligt med konti og kreditkort fra danske bankers filialer i skattely. Jeg kan ikke oplyse, hvilke banker det drejer sig om, men det er konti fra danske banker i Gibraltar, Schweiz og Luxembourg,« siger Ove Christensen, der leder Skats jagt på udenlandsdanskere, som reelt er skattepligtige i Danmark. Jagten har indtil videre indbragt hele 320 mio. kr. til statskassen.

Skatteminister Kristian Jensen (V) giver nu bankerne en opsang og kæder skattebetaling sammen med de pakker, der har reddet banksektoren.

»I en tid, hvor bankerne får tilført store midler i form af redningspakker, bør man huske, at det kun kan lade sig gøre, fordi der bliver betalt skat,« siger Kristian Jensen, mens SF, der er med i den politiske aftale om bankpakkerne, bebuder sanktioner, hvis bankerne hjælper skattesvindlere.

»Konsekvensen kan blive bøder eller krav til de pågældende bankers samarbejdsvilje, inden de kan få adgang til penge fra bankpakke 2,« siger SFs skatteordfører Jesper Petersen.

Jyske Banks filial i Gibraltar er den eneste, der umiddelbart kan udpeges som fundament for skatteunddragelse, og herfra mener direktøren ikke, at banken kan gøre mere for at undgå regulært skattefusk.