Danske Bank: Vestas er sårbar

Det er ikke kun småinvestorer, der vender Vestas ryggen. Store investorer fravælger også de specialiserede - og dermed sårbare - grønne selskaber. Samme mønster sås i IT-branchen før dotcom-boblen brast, siger chefstrateg i Danske Bank.

Er der paralleller mellem Ditlev Engels Vestas og dotcom-boblen? Det mener Danske Bank-chefstrategen Anders Nellemose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vindmølleproducenten Vestas måtte onsdag notere sig et kraftigt kursfald oven på et kvartalsregnskab, der ikke indeholdte de store overraskelser. Kursfaldet nåede ni procent i minutterne efter børsens åbning, og det fik analytikere til at tale om en overreaktion i markedet – specielt blandt de små investorer.

Men ifølge Danske Banks chefstrateg Anders Nellemose er de selskaber, der udvikler grøn teknologi, også presset på en anden front – nemlig af de store investorer. Han erfarer, at de store investorer er begyndt at udvise en ny adfærd over for selskaber som Vestas.

Årsagen er, at specialiserede selskaber som Vestas kan siges at være i en udsat position.

”Vestas og andre selskaber, der udvikler grøn teknologi, er sårbare. De professionelle investorer er begyndt at kigge i andre retninger og i stedet satse på andre selskaber, der arbejder med grøn teknologi – som eksempelvis Siemens og Rockwool. De er vinderne lige nu,” siger Anders Nellemose til Berlingske.

Han mener, at vi nu begynder at se samme mønster inden for grøn teknologi, som sås for over ti år siden, da en anden ny teknologi blomstrede op.

”Der er en analogi til dotcom-boblen. Her så man også, at de mest hypede selskaber var dem, som udviklede den primære teknologi. Men vinderne – på den lange bane – blev i stedet de selskaber, der brugte teknologien,” siger han.

Og det er netop de erfaringer, som er begyndt at påvirke de store investorers adfærd. Anders Nellemose mener, at man kan se på selskaber som danske Greentech, norske Renewable Energy og amerikanske First Solar og drage den samme konklusion: Nemlig at investorerne ikke tror, at pengene ligger i teknologien. Og det mener han er en af årsagerne til, at de alle er drønet ned på børsen.

Derudover mener chefstrategen heller ikke, at man kan se bort fra, at et selskab som Vestas er presset af mere politiske årsager. Før finanskrisen var der plads til politiske armbevægelser og optimistiske mål for grøn energi. Og til trods for at grøn energi stadig er en del af den både indenlandske og udenlandske energistrategi, så er der bare ikke råd til satse stort på grønne energiløsninger lige nu.

Oven i det kommer, at Kina for alvor er ved at melde sig på banen inden for vindmølleproduktionen. Via store ordrer til kinesiske firmaer og subsidier mener han, at Kina er ved at gøre livet surt for resten af verdens vindmølleproducenter.

Vestas er en folkeaktie, så Anders Nellemose har forståelse for, at der bliver solgt ud på den regning – også selv om der ikke er bomber i regnskabet. Men der er ikke kun tale om en panikreaktion.

”Det er spørgsmålet om at være realistisk,” siger han.