Danske Bank under lup i sag om skatteunddragelse

Danske Bank beskyldes for at have solgt investeringsprodukter ulovligt med store tab for briter bosat i Spanien. To af bankens folk skal nu møde i en spansk ret, men Danske Bank afviser alt.

Britiske kunder i Danske Bank har tabt store summer, efter at de har fulgt bankens råd om at gældsætte sig via deres bolig i Spanien og foretage investeringer gennem bankens afdeling i Luxembourg – med store tab til følge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank har angiveligt rådgivet kunder til at spare i skat ved at optage gæld i deres spanske hus. På den måde kunne de bl.a. undgå at betale arveafgifter. Pengene skulle bruges til at investere via Danske Banks bankselskab i Luxembourg, men i dag er store dele af kundernes formuer tabt, og derfor skal to af Danske Banks folk nu forklare sig i retten.

Beskyldningerne går på, at banken i processen både har vildledt kunderne og begået bedrageri. Sådan lyder det fra advokat Antonio Flores fra Lawbird Legal Services – et advokatkontor i Malaga, som fører en sag mod Danske Bank på vegne af nogle briter. Hans mål er at få banken til at betale erstatning til kunderne.

Det skal tilføjes, at han er aflønnet efter en no cure, no pay-ordning, så han får en procentdel af erstatningerne, hvis han vinder sagerne. Han har ført kamp med flere andre danske banker, der har ligget i lignende opgør om salg af investeringsprodukter baseret på lån i fast ejendom via Luxembourg eller andre lande, der havde status af skattely.

»Nu har retten bestemt sig for at kalde de her Danske Bank-personer til Spanien for at blive afhørt. Sagen skal klarlægge, om der skal rejses en kriminalsag. Dokumenterne er allerede godkendt. De viser, at Danske Bank begik vildledende markedsføring og bedrageri,« lyder det fra Antonio Flores, som oplyser, at det er rådgiverne Morten Runo Waaben og Henrik Hjerrild Hansen fra Danske Bank Luxembourg, der skal forklare Danske Banks sag i retten. Det skal dog ikke forveksles med, at de er sigtede i sagen.

Et centralt dokument i sagen er såkaldt fact sheet fra 2003 fra Danske Bank. Her redegør banken for de fordele, der er ved et såkaldt Capital Assurance-produkt. Der nævnes fem forskellige punkter, hvorved udenlandske kunder bosat i Spanien opnår en skattefordel ved at gå ind i Danske Banks model.

»Disse dokumenter om skattefordele var ikke sande, de var løgn. Men man kan ikke afvise, at Danske Bank har misforstået disse produkter, men det er fuldstændig klart, at man ikke må bruge dette produkt til at omgå skat, det er ulovligt,« siger advokaten.

KPMG afviser godkendelse

For at gøre sagen endnu mere pikant oplyses det i dokumentet fra Danske Bank, at »The tax benefits of the Capital Assurance have been approved by KPMG«, men nu oplyser Antonio Flores, at han er i besiddelse af et brev fra KPMG, hvori de afviser at have godkendt modellen:

»Skattekontoret siger, at det er ulovligt, og KPMG siger, at de aldrig har godkendt produktet.«

I den konkrete sag oplyser advokaten, at et britisk ægtepar har belånt deres ejendom med en mio. euro.

De penge har Danske Bank så investeret, men det er gået skidt efter krisen, og der er nu kun 300.000 euro tilbage.

Selv om Antonio Flores allerede har tabt sagen ved en civil ret, er målet fortsat, at kunderne skal stilles, som om de aldrig er indgået i aftalen.

Det kan angiveligt blive en dyr omgang for banken, for Antonio Flores påstår, at 100 spanske kunder er i en lignende situation i Danske Bank. Det antal afviser direktør for Danske Bank-koncernens private banking-område, Klaus Mønsted Pedersen, dog:

»Jeg kan ikke forholde mig til det tal, jeg ved simpelthen ikke, hvad han taler om.« Hvor mange er der så?

»Det er ret få. Men jeg ved ikke, hvor han har det tal fra. Det er far out. Det er en ti år gammel sag, som tidligere er tabt i en civil ret. Nogle forsøger at slippe for at betale et lån, fordi de er kommet i klemme. De gør alt, hvad de kan. Jeg synes, at det er tankevækkende, at han kører det her i pressen og ikke i retten.«Men kan du bekræfte, at der er kunder, som har tabt penge på at investere i Luxembourg?

»Hvis man under krisen tog et lån og investerede, så gav det tab for mange mennesker. Sådan er det jo. Meget af det er kommet tilbage, men det kan man ikke forhindre.«Hvordan forholder du dig til påstanden om, at I har vildledt kunderne og begået bedrageri?

»Jeg er da irriteret over det. Men sådan er det at drive virksomhed. Det kan man ikke undgå at løbe ind i.« Vil du afvise, at det har noget på sig?»Jeg vil afvise fuldstændig, at der er noget som helst på den sag,« I materialet står der, at der er fordele rent skattemæssigt? »Det er for mig at se bare almindelig information om, hvordan sådan noget fungerer.« Men er det ikke en god forretning for banken. Man har lånt en masse penge ud og investeret dem samtidig med?

»Bankvæsen handler jo om at foretage investeringer og yde lån og modtage indlån og betalingsformidling. Det har været en fornuftig forretning, men ikke mere fornuftig end alt muligt andet.«