Danske Bank-topchef: Vi er spejlbillede af dansk økonomi

Danske Bank overraskede med et stærkt halvårsresultat, hvor tabene er banket i bund, og det er ifølge bankens adm. direktør Thomas F. Borgen et spejlbillede af den danske økonomi.

Fremgang i dansk økonomi betyder fremgang i Danske Bank, siger bankens adm. direktør Thomas F. Borgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man er i tvivl, om dansk økonomi er i fremgang, skal man blot kaste et blik på dagens regnskab fra Danske Bank, der viste særdeles positive takter. Overordnet set vil Danske Banks økonomi nemlig være et spejlbillede af dansk økonomi, mener Danske Banks adm. direktør Thomas F. Borgen.

Danske Bank opnåede et resultat før skat på kerneforretningerne på 5,2 mia. kr., hvilket overgik markedets forventninger, der ifølge Ritzau Estimates lå på fem mia. kr.

»Vi vil altid være et spejlbillede af de økonomier, som vi opererer i, og Danske Bank er fortsat mest afhængig af dansk økonomi. Så det har været positivt, at dansk økonomi vokser, men det er klart, at dansk økonomi fortsat ligger efter Sverige og Norge, men godt foran Finland. Men vi ser positivt på væksten, og vi ser positivt på helbredstilstanden på vores kunder, men vi vil altid være afhængige af, at Europa fortsætter sin vækst,« siger Thomas F. Borgen.

Væksten har blandt andet ført til en styrkelse af kunderne økonomi, der har betydet, at aktiviteten omkring boligkøb og omlæggelse af boliglån har været høj, samt at Danske Banks tab og hensættelser er faldet dramatisk. I andet kvartal forventede markedet nedskrivninger i Danske Bank på omkring 500 mio. kr., men Danske Bank overraskede positivt og kunne i stedet indtægtsføre 219 mio. kr.

»Vi har over de sidste 14-16 kvartaler set faldende tab og hensættelser ud fra, at alle de økonomier, som vi opererer i, har sagte men stille forbedret sig. Det, som er sket specielt i det sidste halve år, er at dansk økonomi er gået op et lille hak i vækstskalaen, og vores kunder har større aktivitet, har bedre betalingsevne, ejendomspriser er øget i værdi som en konsekvens af lavere arbejdsløshed og lavere renter, som gør at vores sikkerhedsværdi er øget. Så det er summen af en række faktorer, som gør, at tab og hensættelser er på et lavt niveau, og vi forventer at det forbliver på et lavt niveau,« siger Thomas F. Borgen.

Derudover peger han på, at Danske Bank har arbejdet med at styrke kvaliteten af udlånene, så der fremover vil komme færre tab.

»Vi har været meget bevidste om vores udlånsaktiviteter. Vi har lukket ned i de områder, hvor vi mener, at det hverken har skabt værdi for kunder eller aktionærer - et eksempel er Irland - så vores vækst er holdbar på lang sigt,« siger Thomas F. Borgen.

De positive udsigter har samtidig medført, at Danske Bank har valgt at opjustere forventningerne til årets resultat med to mia. kr. fra over 14 mia. kr. til over 16 mia. kr.

»Vi prøver altid at guide efter bedste skøn, og vi justerede ikke efter første kvartal, da vi var usikre på, om den høje aktivitet i første kvartal ville fortsætte. Nu viste det sig, at den gode kundeaktivitet fortsatte, og i tillæg ser vi, at tab og hensættelser falder til et væsentligt lavere niveau, og de to ting gør, at vi nu opjusterer til over 16 mia. kr.,« siger Thomas F. Borgen.