Danske Bank tager tigerspring fremad

For første gang i siden krisen lever Danske Bank nu op til egne indtjeningsmål. Nu gælder det kundetilfredsheden, siger bankens topchef, Thomas Borgen.

Danske Bank for lever for første gang i mange år op til egne målsætninger om en egenkapitalforrentning på ni pct., som er målet for banken i 2015. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at skelne, om det er skjult eller ægte beskedenhed, da Danske Banks topchef, Thomas Borgen, tager imod i Danske Bank-hovedsædet ved Kongens Nytorv. For selv om det har peget den rigtige vej i en række kvartaler, lægger Danske Bank for alvor de dårlige tider bag sig med et halvårsresultat på 6,9 milliarder kroner, endda suppleret af en opjustering af forventningerne til hele året med en milliard kroner til 10-13 milliarder. Det betyder, at Danske Bank for første gang i mange år lever op til egne målsætninger om en egenkapitalforrentning på ni pct., som er målet for banken i 2015.

»Jeg synes, at medarbejderne har arbejdet godt. Det går også godt med at få mere tilfredse kunder, ligesom vi bliver mere effektive og mere konkurrencedygtige. Det har også overrasket os positivt, at tab og hensættelser er faldet så meget. Det er udtryk for, at vores kunder har det bedre,« siger Thomas Borgen, som ikke undlader at gøre opmærksom på, at Danske Bank får en hjælpende hånd fra engangsindtægten fra salget af Nets på en mia. kr.

Men det er ikke nok for Thomas Borgen, som kunne sole sig i en kursstigning på 4,6 pct. i går, for banken skal indtjeningsmæssigt højere op:

»På lang sigt er ni pct. ikke nok for aktionærerne. Vi skal op på mindst 12 pct. Begrundelsen er, at vi skal fremstå som en sund bank, og aktionærerne skal være tilfredse. Vi kan ikke sige, hvornår vi når dette mål, for vi er også afhængige af udefrakommende faktorer,« forklarer Thomas Borgen med henvisning til, at banken forventer lave renter og lav vækst frem til 2016. Banken begynder også så småt at se tegn på øget lånelyst, hvad der er meget positivt for bankernes fremtidige indtjening.

»Ja, jeg kan se, at vores erhvervskunder, i modsætning til tidligere, nu begynder at optage tage lån og investere. På privatsiden er der fortsat faldende efterspørgsel efter lån, men vi ser, at forbrugernes optimisme øges, og at ejendomspriserne har mere end stabiliseret sig. Det er endnu for tidligt at sige, men der kan være en ændring på vej i andet halvår,« forklarer Thomas Borgen.

Analytikerne peger på tre områder, som er værd at fokusere på i regnskabet, og det er samtidig dem, som kan sikre Danske Banks fremdrift i de kommende år, vurderer analytikere.

Kreditkvaliteten

Nedskrivninger på bankens udlån nåede svimlende højder under finanskrisen, men nu er der endelig styr på det, vurderer Jesper Christensen, analytiker hos Alm. Brand Markets. I første halvår nedskriver banken en milliard kroner mindre end i samme periode sidste år – i alt 1,3 milliarder kroner. Da det stod værst til i første halvår 2009, nedskrev banken til sammenligning 14,5 milliarder.

Digital udvikling

En af Danske Banks offensive styrker er den digitale udvikling, fremhæver Bjørn Schwarz, aktieanalysechef i Danske Bank. Mobilbetalingstjenesten MobilePay er en bragende succes, og bankens apps til mobil- og tabletbank fremhæves som markedets bedste.

Omkostninger, statslån og ratingEn del af utilfredsheden skyldes de besparelser, som er blevet gennemført under først Eivind Koldings lederskab og siden Thomas Borgens. Men det har virket. Samtidig sparer tilbagebetalingen af Danske Banks statslån på 24 milliarder kroner banken for en massiv renteudgift, der er løbet op i en milliard kroner om året, mens en opgradering af bankens rating fra kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor’s gør det billigere at låne penge på de internationale kapitalmarkeder.