Danske Bank storkunde ved irske domstole

Danske Bank har vundet en stribe retssager mod tidligere matadorkunder på den grønne ø. Sagerne er dog en dråbe i havet i forhold til de 30 milliarder kroner, som banken har tabt eller nedskrevet på det fejlslagne eventyr i Irland.

Købet af Northern Bank og National Irish Bank har kostet Danske Bank minimum 30 milliarder kroner. De mange retssager mod trængte kunder spytter kun en smule i kassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL MCERLANE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden den irske bobleøkonomi sprak, og den keltiske tiger faldt død om i 2008, har Danske Bank med ordførende direktør Eivind Kolding i spidsen haft travlt med at rydde op og drive nogle af tabene ind ved domstolene. Danske Bank er hyppig kunde i Dublins Commercial Court, hvor en række retssager allerede er afgjort eller undervejs.

Alene det seneste år er der faldet et dusin domme i sager anlagt af Danske Bank. Dertil kommer hundredvis af retsmøder i løbende retssager ved forskellige instanser. På en tilfældig dag i sidste uge (torsdag) var tre sager opført på retslisterne, hvor Danske Bank har stævnet tidligere kunder, og siden sommeren 2007 er der mere end 500 hit på sager, domme og retsmøder, der vedrører Danske Bank.

Danske Bank har vundet en del sager om to- og trecifrede millionbeløb mod matadorer, hvis projekter kuldsejlede, da den irske ejendomsboble brast. Trods de pæne millionbeløb er der imidlertid tale om dråber i havet sammenlignet med de 30 milliarder kroner, som banken foreløbig har sat til i Irland, og de yderligere 35 milliarder kroner, som Eivind Kolding sidste år placerede i bankens interne skraldespand, som er døbt Noncore Ireland. Skraldespanden omfatter lån, som er så ringe, at banken bare skal af med dem.

De fleste af Danske Banks sager ved de irske domstole drejer sig om optimistiske iværksættere med hyggelige irske navne som Seamus, Brendan, Liam og Paddy, hvis drømme om at tjene formuer på huse, butikscentre og hoteller var storslåede og smittede bankfolkene i Danske Banks irske filial, men viste sig at være drømme, som udviklede sig til mareridt.Danske Banks irske datterselskab National Irish Bank ydede typisk lånene til risikovillige ejendomsspekulanter i de glade dage i 2006 og 2007, men blev slemt skuffet, da ejendomspriserne faldt brat i 2008, og kunderne ikke kunne betale deres lån tilbage.

Danske Bank afviser i en e-mail fra bankens kommunikationsafdeling at bistå Berlingske med at skabe overblik over de mange retssager.

»Vi udtaler os ikke om konkrete kundeforhold eller retssager,« lyder beskeden derfra.

»Men vi kan dog godt sige, at vi er lovgivningsmæssigt forpligtede til at have udfaldet af eventuelle retssager indregnet i vores hensættelser til tab på udlån, samt at det ikke er unormalt, at man på et marked med mange konkurser afgør tvister ved domstolene.«

Det er således ikke muligt at tegne et dækkende billede af Danske Banks irske retsopgør, men en række sager har været omtalt i den irske presse, og andre kan findes i allerede afsagte domme og på retslister fra de irske domstole.

Danske Bank giver ikke detailoplysninger om udlånet i Irland, men vi ved fra Finanstilsynets rapporter om Danske Banks aktiviteter på den grønne ø, at de fleste lån vedrørte ejendomssektoren, og at banken udlånte milliardbeløb til enkeltpersoner. Tilsynet besøgte Danske Banks irske filial fem gange fra 2008 til 2011 og rapporterede blandt andet, at den irske filial havde enkeltengagementer, der oversteg to og tre milliarder kroner i 2010 og 2011. Danske Bank havde altså haft stor tiltro til de kunder, de satsede på, selv om buen var spændt til bristepunktet.

Både i 2010 og 2011 fandt Finanstilsynet, at mange af Danske Banks irske kunder udelukkende var i stand til at betale renter og eventuelle afdrag, fordi den korte rente på det tidspunkt var historisk lav. Selv om der var foretaget nedskrivninger på sådanne lån, var der en betydelig kreditrisiko forbundet med fremtidige rentestigninger. Danske Banks irske filial måtte i 2008 stramme op på kreditstyringen efter krav fra Finanstilsynet om »betydelige og nødvendige tiltag«.

At der ikke var tale om nogen stringent styring af kreditgivningen ude i filialerne, antydes af meldinger fra den nye direktør for Danske Banks irske aktiviteter, Terry Browne. Han sagde for nylig i et interview med The Irish Times, at bankens nu nedlagte 27 irske filialer havde »27 forskellige måder at håndtere problemengagementer på«.

Danske Bank oplyser i en e-mail til Berlingske, at der hele tiden har været en central kreditafdeling i Irland til understøttelse af de 27 filialer.