Danske Bank-storkunde konkurs i Irland

Den kontroversielle rigmand og Danske Bank-kunde Sean Quinns konkurs efterlader et slagsmål om en milliardgæld.

Sean Quinn, der plejede at være Irlands rigeste mand, var kunde i National Irish Bank, som er en del af Danske Bank-koncernen. Nu er hans konkurs en realitet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Sean Quinn er blevet billedet på den irske tigerøkonomis storhed og fald.

I december kastede han håndklædet i ringen i Nordirland for at udnytte, at konkurslovgivningen her er magen til den britiske og dermed mere lempelig end den irske - og den danske for den salgs skyld.

Men det blev forhindret af retten i Belfast, og i denne uge blev han så erklæret konkurs i Dublin, og efterlader sig en gæld på 2,9 milliarder euro - eller knap 22 milliarder kr. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

som kreditorerne herunder bankerne nu skal forsøge at få dækket. Sean Quinn var kunde i den Danske Bank-koncernens irske bank National Irish Bank, og dermed er den danske storbank også eksponeret mod ejedomsmatadorens fald.

Ifølge irsk lov, må en person, der er gået konkurs, ikke oprette eller drive en virksomhed i mellem fem og 12 år. For Sean Quinn, der opbyggede et imperium af vindfarme, cementfabrikker og hoteller i forskelligartede lande som Indien, Sverige og Ukraine, er det en hård kamel at sluge.

"I dag opnåede Anglo deres mål - at sørge for, at jeg aldrig kommer til at skabe endnu et job. Den irske skatteyders forhold kunne være blevet forbedret betydeligt, med en mere fornuftig tilgang til tingene," lød kommentaren fra Sean Quinn, der ikke selv var til stede i retten.

Anglo er den kollapsede, irske storbank Anglo Irish Bank, der nu har skiftet navn til Bank Resolution Corp. Banken blev overtaget af staten i 2009 og har fået kapitalindskud på adskillige milliarder euro.

Sean Quinn blev indtil for tre år siden regnet for Irlands rigeste mand med en formue omkring 60 milliarder kroner. Nu er det slut.