Danske Bank står på spring til opsvinget

Efter nogle hårde efterkriseår, er Danske Bank-forretningen trimmet og klar til at tage konkurrencen op med de andre nordiske storbanker, som den har halset efter siden finanskrisen.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank er klar, når opsvinget rammer.

Omkostningerne er under kontrol, nedskrivningerne fortsætter ned, og organisationen er trimmet efter flere års hårde effektiviseringsprogrammer. Dermed lysner det også for Danske Banks ambition om at indhente de nordiske konkurrenter.

»Der er stadig mange udfordringer, men kan de holde fast i strategien, vil vi i de kommende kvartaler se dem minimere afstanden til resten af feltet,« siger Bjørn Schwarz, men understreger, at øvelsen endnu ikke er tilendebragt.

»De er ikke færdige. De har stadig programmer kørende, som sørger for at holde omkostningerne på et lavt niveau. Det er væsentligt at være omkostningseffektiv, selv hvis indtægterne begynder at køre op. Det er et godt budskab, at omkostningerne skal være flade, for det viser, at de følger den plan, de har lagt til punkt og prikke,« siger Bjørn Schwarz, aktieanalysechef i Sydbank.

Danske bank har ligget sidst i feltet af nordiske storbanker siden finanskrisen, hvor banken fik klø, mens især de svenske finanshuse strøg meget mere uberørt igennem. Siden da har Danske Bank kæmpet med enorme nedskrivninger og dårlige rating fra de internationale kreditvurderingsbureauer.

For præcis et år siden var Standard & Poor's først til delvis at hæve forbandelsen ved at løfte bankens kreditvurdering. Det har både symbolsk betydning og slår direkte igennem på nettorenteindtægterne, fordi det bliver billigere for Danske Bank at finansiere sig på de internationale kreditmarkeder.

I torsdagens regnskab løfter danske bank sine nettorenteindtægter med 158 mio. kr. i forhold til samme periode sidste år til 5,3 mia. kr. også hjulpet på vej af tilbagebetalingen af bankens rentetunge statslån og en udlånsvækst, som i sig selv antyder, at opsvinget så småt er på vej.