Danske Bank: Skruer op for BNP-væksten i år

Danske Bank sætter næsen op efter en højere vækst i år end tidligere ventet. Banken ser nu væksten i BNP lande på 2,4 pct. mod tidligere 1,9 pct. Også 2018 får en tand ekstra til 2,0 pct. fra tidligere 1,7 pct.

Arkivfoto. Danske Bank sætter næsen op efter en højere vækst i år end tidligere ventet. Banken ser nu væksten i BNP lande på 2,4 pct. mod tidligere 1,9 pct. Også 2018 får en tand ekstra til 2,0 pct. fra tidligere 1,7 pct.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Det fremgår af en prognose fra banken.

»Der er fremgang i dansk økonomi. Vi har oprevideret prognosen for i år, og forventer nu BNP-vækst klart over to procent,« skriver bankens økonomer i prognosen.

Der er dog en række punkter, der kunne sætte en lille prop i væksten. Danske Bank peger på, at der er problemer for virksomhederne, når de skal finde kvalificeret arbejdskraft, DA melder om lønstigninger på 2,4 pct. på det private arbejdsmarked, priserne på ejerlejligheder i København stiger med 9 pct. årligt, og forbruger- og erhvervstillid er på høje niveauer.

Danske Bank venter, at privatforbruget lander på 1,9 pct. i år mod tidligere 2,2 pct. og 2,3 pct. til næste år mod tidligere 2,1 pct. Inflationen fastholdes på 1,1 pct. i år og sættes ned til 1,1 pct. i 2018 mod tidligere 1,4 pct.

BEKYMRING OM OVEROPHEDNING


» Det er let at se, hvorfor bekymringen om en overophedning af økonomien er ved at brede sig. Men indtil videre er vi nu ikke så bekymrede,« fremgår det af prognosen.

»Mangel på kvalificeret arbejdskraft er et reelt problem, men der er udsigt til en voksende arbejdsstyrke i de kommende år, og det vil forhåbentlig betyde, at opsvinget kan fortsætte uden alt for store flaskehalsproblemer,« skriver banken.

Lønnen kan godt klare at ligge over inflationen og gennemsnittet for andre lande, da den danske konkurrenceevne i udgangspunktet så stærk, »at vi godt kan tåle en periode med lidt højere lønvækst end i udlandet«, står der i prognosen.

»På kort sigt er risikoen for en virkelig problematisk overophedning af dansk økonomi begrænset. Men vi kan nå at opbygge ubalancer, som i de kommende år vil give os problemer. De ejendomspriser, der er steget kraftigt, vil formentlig være meget følsomme over for en stigning i renten, når den engang kommer,« påpeges det i fremskrivningen af dansk økonomi.

EUROFREMGANG TAGER TOPPEN

At væksten stopper en smule op i 2018, skyldes blandt andet, at den stærkere euro vil tage toppen af fremgangen i Europa. Alene i år er dollaren svækket med over 12 pct. i forhold til euro, og det vil normalt trække i retning af en svagere krone, fordi Danmark har en stor del af sin valutaindtjening uden for euroområdet.

Det har dog ikke været nødvendigt for Nationalbanken at intervenere for at understøtte kronen - og markedsrenterne på det danske pengemarked er om noget trukket nedad.

»Forklaringen er givetvis det store betalingsbalanceoverskud, der har udsigt til at fortsætte længe endnu og dermed understøtte kronen. Vi forventer ikke, at kronen kommer under pres, heller ikke når Den Europæiske Centralbank (ECB) reducerer sine obligationsopkøb, som vi regner med, vil ske i 2018.«

»Dermed er der ikke udsigt til renteforhøjelser i Danmark, før ECB sætter renten op, og det vil efter vores vurdering sige et godt stykke inde i 2019. Inden da regner vi dog med at se moderate stigninger i de lange renter, i både euroområdet og Danmark,« skriver Danske Bank.