Danske Bank: Skrottet sparemål er et hår i suppen

Danske Bank tror ikke på, at den vil være i stand til at skære i sine udgifter i 2017, og omkostningerne er et skuffende element i bankens regnskab for andet kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank tror ikke længere på, at den vil være i stand til at skære i sine udgifter i 2017, og omkostningerne er et skuffende element i bankens regnskab for andet kvartal.

Det mener både den amerikanske investeringsbank Jefferies og Sydbank, der dog hæfter sig ved det positive i en opjustering af Danske Banks forventninger til bundlinjen i 2017.

»Forventningerne til omkostningerne er nedjusteret, og det fjerner delvist en del af glæden fra opjusteringen af forventningerne til indtjeningen«, skriver analytiker Kapilan Pillai, der har en købsanbefaling for Danske Bank-aktien, i en analyse.


NATURLIGT AT AKTIEN FALDER

Danske Bank venter nu, at omkostningerne rammer omkring de 22,6 mia. kr., som posten lød på i 2016. Der var tidligere ventet et faldende udgiftsniveau.

Også hos Sydbank bliver omkostningerne nævnt som et skuffende element og delårsag til, at Danske Bank-aktien falder 1,6 pct. til 252,70 kr.

»Der var ventet en opjustering, og så bliver der i stedet kigget på de andre poster, og her er omkostningerne en skuffelse, ligesom nettorenterne også er. Jeg havde ventet et mindre kursfald, og det er meget naturligt med et mindre fald«, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør for aktier i Sydbank.

I andet kvartal lød omkostningerne på 5760 mio. kr., hvilket var et stykke fra analytikernes forventninger på 5591 mio. kr.

Forud for regnskabet var forventningerne blandt analytikerne omkostninger på 22,56 mia. kr. for hele året, og det er dermed nogenlunde på linje med Danske Banks nye forventninger.

TRE GRUNDE TIL SKROTTET SPAREMÅL

Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, giver tre grunde til de nye forventninger til udgifterne.

Banken oplever stigende aktivitet hos kunder, og det betyder højere udgifter. Samtidig er der højere udgifter til udvikling og til compliance, der dækker over de juridiske aspekter af drive bank.

Hos Jyske Bank er omkostningssiden derimod ikke et bekymrende element.

»Danske Bank har løbende kommunikeret, at det er svært at sænke omkostningerne, og jeg tænker ikke, at det her vil blive tillagt stor betydning, for det handler blandt andet om ny regulering, der giver stigende omkostninger«, siger aktieanalytiker Thomas Eskildsen, der har anbefalingen "stærkt køb" for aktien.

Danske Banks overskud lød på 4790 mio. kr. i andet kvartal, hvor analytikerne havde spået et plus på 4712 mio. kr. ifølge Ritzau Estimates. Det er en fremgang på 372 mio. kr. i forhold til samme periode sidste år.

I forbindelse med regnskabet er forventningerne til bundlinjen i 2017 blevet øget, så der nu ventes et overskud 18-20 mia. kr. i overskud mod tidligere 17-19 mia. kr.