Danske Bank skærer op mod 1.600 stillinger

Som en del af Danske Banks store spareplan frem mod 2023 sløjfer landets største bank op mod 1.600 stillinger. Finansforbundet kalder sparerunde for »uforståeligt« og »helt absurd«.

»Vi bliver nødt til at tilpasse os de strukturelle forandringer, den finansielle sektor oplever, og vi bliver simpelthen nødt til at reducere omkostningerne,« siger Chris Vogelzang, topchef i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank vil nedlægge op mod 1.600 stillinger i løbet af de næste seks til 12 måneder.

Besparelserne skal ske på tværs af forretningsenheder og markeder, oplyser storbanken i en pressemeddelelse.

»Det er aldrig nemt at skulle sige farvel til engagerede og kompetente kollegaer, og vi vil gøre, hvad vi kan, for at gøre det så ordentligt og respektfuldt som muligt. Men vi bliver nødt til at tilpasse os de strukturelle forandringer, den finansielle sektor oplever, og vi bliver simpelthen nødt til at reducere omkostningerne, hvis vi skal forblive konkurrencedygtige i et marked præget af lave marginer og intens konkurrence,« siger Chris Vogelzang, topchef i Danske Bank, i meddelelsen.

Storbanken forventer, at en del af de nedlagte stillinger kan nås gennem blandt andet frivillig fratrædelse og naturlig afgang.

Finansforbundet: Uforståeligt og absurd

Spareplanen er en del af Danske Banks plan frem mod 2023, der skal nedbringe omkostningerne med det formål at blive en endnu mere effektiv og konkurrencedygtig bank. Banken har før varslet opsigelser af medarbejdere.

Nedskæringsplanerne fra Danske Bank møder kritik fra fagforeningen Finansforbundet, der repræsenterer tusindvis af medarbejdere i den finansielle sektor i Danmark.

»Danske Bank har en særlig position i det danske samfund, og det er helt uforståeligt, at man i den situation, som banken er i, vælger en vej frem med medarbejderreduktioner i det omfang, der nu er meldt ud,« siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet.

Han mener, at der er brug for at genskabe en klar og solid retning for landets største bank.

»Derfor er det på alle måder helt absurd, at man nu skærer så dybt i antallet af de ansatte, der er bankens væsentligste aktiv,« siger Kent Petersen.

Milliardbesparelse

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet vurderer, at 1.600 færre ansatte vil reducere bankens årlige omkostninger med anslået 1,6 mia. kroner.

»Set fra et personalesynspunkt er personalereduktion smertelig. Når kravet er stigende til digitalisering og lavere omkostninger, er en lavere bemanding helt naturlig. Som tommelfingerregel koster en finansiel arbejdsplads inklusiv pension, udgifter til social sikring og licens ca. en mio. kroner årligt,« skriver Per Hansen i en kommentar.

Medarbejdere i de fleste af Danske Banks afdelinger i Danmark vil frem til 25. oktober have mulighed for at søge om frivillig fratrædelse på »særlige og favorable vilkår«.

»Vi vil starte med at give de kolleger, der går med tanker om at prøve noget andet med deres arbejdsliv, eller som ønsker at gå på pension, bedre mulighed for at gøre det. Konkret tilbyder vi dem at gøre det på bedre vilkår og med større fleksibilitet, end det ellers ville have været tilfældet. Sammen med det eksisterende ansættelsesstop håber vi, at det kan bidrage til at reducere antallet af afskedigelser på et senere tidspunkt,« lyder det fra Karsten Breum, koncerndirektør i Danske Bank med ansvar for HR.

I alt beskæftiger Danske Bank flere end 22.000 medarbejdere – hvoraf omkring halvdelen er beskæftiget i Danmark