Danske Bank sidder i irske retssager til halsen

Banken har i år spenderet over 200 mio. kroner på at komme ud af uønskede irske aktiviteter. En del af pengene går til at slås med tidligere kunder i retten.

Det koster Danske Bank trecifrede millionbeløb at køre de mange retssager, der er fulgt i kølvandet af det irske "eventyr". Foto: Iris
Læs mere
Fold sammen

208 mio. kroner har Danske Bank brugt de første tre kvartaler af 2013 på at slippe af med uønskede udlån i non-core, bankens skraldespandsafdeling. Indtægten beløb ifølge den seneste kvartalsmeddelelse sig til bare 103 mio. kroner. Hvad bruger banken pengene til?

En del af svaret finder man, hvis man undersøger aktiviteten i Commercial Court i Dublin, Irlands Sø- og Handelsret. På en tilfældig dag, nemlig fredag 1. november 2013, kan man læse på rettens såkaldte Master’s List, at Danske Bank på denne dato er klar med to forskellige stævninger og tre såkaldte »motions for judgement«, der vedrører tre andre selskaber eller personer.

Første november er tilsyneladende bare en ganske almindelig dag. 31. oktober indleverede Danske Bank endnu en stævning og fem »motions for judgement« mod seks forskellige parter, og 30. oktober stod banken også klar med en stævning.

Søgedatabasen hos den irske Court Service giver over 500 hits på Danske Bank, hvor de fleste vedrører bankens retssager. Berlingske gennemgik i foråret et udpluk af sagerne, hvoraf Danske Bank har vundet flere. Men om banken har fået penge ud af sine ofte fallerede tidligere kunder, vil den ikke oplyse.

Et eksempel er forretningsmanden Brendan Gildea, som i 2011 blev dømt til at betale 85 mio. kroner tilbage til Danske Bank. Sagen drejede sig om et lån til hans ejendomsselskab, som han personligt havde garanteret for. Et andet eksempel er bankens krav mod finansmanden Niall McFadden, som Danske Bank ifølge irsk presse har indgået forlig med om et krav på 110 mio. kroner.

Niall McFadden er en af Danske Banks kulørte kunder. Ifølge irsk presse frygtede banken, at McFadden skjulte aktiver for kreditorerne. Danske Bank har forsøgt at få ham erklæret konkurs i Irland, fordi banken frygtede, at han som mange andre irske skyldnere ville flygte fra sine kreditorer til England, hvor konkurslovgivningen er væsentligt mere lempelig end i Irland.

McFadden opfandt i øvrigt begrebet OPM, Other People’s Money, som den danske bog om finanskrisen, »Andre Folks Penge« af Niels Sandø og Thomas G. Svaneborg er inspireret af.