Danske Bank sælger uetiske aktier fra

Danske Bank-koncernen har besluttet at indføre den måske mest vidtgående etiske investeringspolitik, der er set i Danmark.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over de seneste måneder har Danske Bank i al diskretion frasolgt aktieposter til en værdi af 179 mio. kr. i 13 selskaber, der ikke efterlever koncernens nye, skrappe krav til etik.

Det drejer sig bl.a. om en række producenter af våben, herunder klyngebomber, samt en aktiepost i den japanske Nissan-koncern, der har fragtet våben til Burma og Sudan.

Danske Bank har samtidig sat 17 andre selskaber på en såkaldt dialogliste. Afhængigt af om virksomhederne forbedrer sig eller ej, vil Danske bank også sælge disse aktieposter til en samlet værdi af en halv mia. kr.

- Vi mærker meget tydeligt, at vores kunder efterspørger etiske investeringer. Derfor sikrer vi nu, at vore investeringer lever op til FN's konventioner og opfører sig ordentligt indenfor områder som miljø, arbejdstagerrettigheder med mere, siger Henrik Ramlau-Hansen, der er direktør i Danske Banks pensions-afdeling, Danica Pension til DR Nyheder/Penge.

Danske Banks etiske politik kommer efter at koncernen - sammen med en række andre danske pensionskasser og banker - det seneste år har fået hård kritik for at blæse på almindelig god moral ved at investere millioner af kroner i alt fra klyngebomber til militærdiktaturer.

Kritikken har fået danskerne til at forlange, at bankerne og pensionskasserne investerer deres penge mere etisk. Presset får nu Danske Bank til at fremlægge en ny etisk strategi og oven i købet sælge sine aktier i flere udskældte firmaer.

Konkret vil Danske Bank lade det svenske screeningfirma Ethix SRI Advisors gennemgå alle investeringer. Er der problemer med konkrete aktieposter, vil et nydannet SRI-board behandle sagen og enten gå i dialog med virksomheden eller sælge aktieposten fra.

- Vi har samtidig besluttet at der skal være fuld åbenhed om den etiske investeringspolitik, og vil derfor offentliggøre navnene på de virksomheder, der optræder på negativ-listen, dvs. de virksomheder, vi vælger fra, siger Henrik Ramlau-Hansen til DR Nyheder/Penge.

Som chef for Danica Pension har han selv oplevet at komme i skudlinjen - senest da det i foråret blev afsløret, at Danica Pension havde investeret penge i virksomheden, der producerer klyngebomber.

Indtil nu har argumentet fra Danica og resten af Danske Bank-koncernen lydt, at man blot investerede danskernes penge i de virksomheder, som gav det største afkast.

Nu fastslår Henrik Ramlau-Hansen, at god etik ikke går ud over afkastet:

- Vi er klart af den opfattelse, at det er en god forretning at investere i virksomheder, der opfører sig ordentligt, siger Henrik Ramlau-Hansen.

Den etiske vagthund Danwatch betegner Danske Banks nye etiske politik som et markant gennembrud for etiske investeringer i Danmark.

- Det er utroligt positivt at en så stor koncern som Danske Bank tør gå nye veje. Det banebrydende i det her er, at banken vælger at være helt transparent, så kunderne og alle andre kan se, om de nu også gør det, de siger, de vil gøre, siger Søren Ring, direktør i Danwatch og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at det her vil danne skole i de andre pensionskasser og banker, siger han til DR Nyheder/Penge.