Danske Bank sælger irske ejendomme for en lille milliard

Danske Banks farvel fra Irland fortsætter. Et betydningsfuldt skridt i den rigtige retning, siger chefen for bankens oprydningsafdeling.

Danske Banks ejendomssalg i Irland omfatter kendte Dublin-ejendomme som dette georgianske pragtpalæ Fitzwilliam Hall, hvorfra der er udsigt over Grand Canal i den irske hovedstad. Fold sammen
Læs mere

Lige inden månedsskiftet lykkedes det Danske Bank at afhænde en portefølje på ti irske ejendomme til den nette sum af næsten en milliard kroner – helt præcis 952 millioner kroner til en nyetableret irsk ejendomsfond.

Chefen for Danske Banks oprydnings-afdeling, englænderen Peter Hughes, kalder salget et væsentligt skridt i retning af at reducere bankens udlån i Irland, selv om han langtfra er i mål: »Vi er fortsat dedikeret til at nedbringe bankens non core-udlån,« udtaler han i en pressemeddelelse fra køberen, Green REIT.

Danske Bank oplyste i sin kvartalsmeddelelse i sidste uge, at det går fremad med at nedbringe de mange tabsgivende udlån fra bankens irske eventyr – selv om vejen, der er belagt med tocifrede milliardudlån, kan synes lang. I år er det frem til 1. oktober lykkedes banken at sælge 230 ejendomme og presse de uønskede irske udlån, der er placeret i oprydningsafdelingen ned på 26,6 milliarder kroner.

Set fra det nyligt børsnoterede Green REITs side har man gjort en fin handel. Porteføljen omfatter nogle af Dublins mest kendte ejendomme, og samlet giver de et afkast på 8,5 procent fra begyndelsen. Over 80 procent er udlejet til butikker og kontorer med Bank of Ireland som den mest prominente lejer.

Porteføljen omfatter kendte Dublin-ejendomme som det georgianske pragtpalæ Fitzwilliam Hall med udsigt over Grand Canal i den irske hovedstad samt porteføljens dyreste ejendom, det kombinerede bolig-, butiks- og kontorkompleks Arena Centre i Tallaght i det sydlige Dublin.

Rådgivere på den store handel har været DTZ samt Grant Thornton.

Handlen med Danske Bank-porteføljen har været omgærdet af megen spekulation i irske medier, og der røg en del grus i maskineriet, da advokatfirmaet Matheson kom til at sende navnene på samtlige 15 bydere i anden runde ud til samtlige bydere i runden. Danske Bank har ifølge avisen Irish Times fået 160 bud på hele eller dele af porteføljen.

Ifølge avisen anbefaler den irske pendant til Finansiel Stabilitet, det statslige oprydingsselskab Nama (National Asset Management Agency), at bankerne skaffer sig af med sine dårlige lån i større pakker.

Men Danske Bank har hele tiden fastholdt, rapporterer altså Irish Times, at banken tror på, at den kan opnå bedre priser via direkte salg af ejendomme.

Ifølge avisen havde Danske Bank udlånt 1,8 milliarder euro til erhvervsejendomme, da markedet kollapsede.

Lånene var som bekendt ydet af Danske Banks irske filial, som indtil for nylig hed National Irish Bank (NIB). Ifølge Irish Times hørte banken til de mest aggressive spillere under den irske ejendomsboble.

Trods Dansk Banks tidligere direkør Eivind Koldings signaler om det modsatte besluttede bankens nye topchef, Thomas Borgen, i sidste uge at trække Danske Bank næsten helt ud af det irske marked.Det medfører, at alle private kunder samt mindre erhvervskunder skal ud at finde sig en ny bankforbindelse.


Deres lån på i alt 18 milliarder kroner lægger Danske Bank nu ind i Peter Hughes’ oprydningsafdeling, i banken kaldet non core, som med ét slag er vokset til over 44 milliarder kroner.