Danske Bank revser kritikere af hvidvaskundersøgelse

Bestyrelsesformand for Danske Bank, Ole Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Danske Bank går nu i offensiven og svarer på kritikken fra de politikere og eksperter, der har langet ud efter bankens håndtering af hvidvaskskandalen i Estland, skriver Jyllands-Posten.

For første gang stiller formand Ole Andersen op og fortæller i et større interview om bankens undersøgelser af hvidvasksagen, og han lægger ikke skjul på, at kritikken af dem i hans optik er unuanceret.

- Nogle stiller spørgsmål ved, om man kan stole på undersøgelserne, for det er banken, der betaler. Jeg var lige ved at spørge: Hvem skulle ellers betale? Det er nu engang vilkårene for denne type undersøgelser. Det betyder per definition, at undersøgelserne ikke er uafhængige, men det betyder ikke, at de ikke er objektive og fuldstændige, siger Ole Andersen.

Banken har hyret advokatfirmaet Bruun & Hjejle til at afdække, hvem der har ansvaret for sagen, hvor mindst 53 mia. kr. angiveligt er blevet vasket hvide i Danske Banks estiske filial. Det har fået eksperter og politikere som blandt andet erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til at kritisere undersøgelsens troværdighed, blandt andet fordi banken også har brugt og aflønnet Bruun & Hjejle til eksempelvis kommunikation med Finanstilsynet om hvidvasksagen. Men den kritik afviser Ole Andersen overfor Jyllands-Posten.

- Ligesom et revisionsfirma afgiver en erklæring for et årsregnskab, skal Bruun & Hjejle på et tidspunkt give en erklæring om, at det har fået al den information, det har bedt om og har haft adgang til alt. At der altså ikke er gemt noget under bordet, siger han.

Bankens argumenter får ikke hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft til at tone sin kritik ned.

- Bruun & Hjejle har forsvaret Danske Bank i Finanstilsynet, og det synes jeg giver en problematik i forhold til bagefter at skulle vurdere, om Danske Banks ledelse har levet op til sit ansvar. Kan man både varetage bankens interesser som advokat først og senere være fuldstændig objektiv i en undersøgelse af sagen? Det mener jeg ikke. Advokatfirmaet har ligesom indtaget sin rolle i denne sag, siger han.

Tirsdag åbnede de estiske politimyndigheder ifølge landets justitsminister en strafferetlig efterforskning af hvidvasksagen.

/ritzau/FINANS