Danske Bank ramt af konkursfinte

En af Danske Banks problemkunder i Irland har erklæret sig konkurs i England for at frede dele af sin formue. Det kan skade bankerne, vurderer det irske finanstilsyn.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Herhjemme ville Danske Bank ikke røre ved kulørte ejendomsmatadorer som Carsten Leveau, Steen Gude eller Martin Klütz med en ildtang. Men i Irland havde Danske Banks filial, National Irish Bank, en stribe risikoelskende ejendomsmoguler som kunder. Nu forsøger en af de største at hindre, at en del af formuen kommer i kreditorernes, herunder bankernes, kløer.

En af Danske Banks store ejendomskunder, den 63-årige Sean Quinn, blev indtil for tre år siden regnet for Irlands rigeste mand med en formue omkring 60 milliarder kroner. Nu er det slut, og Quinn har erklæret sig konkurs og efterladt en gæld på mere end 30 milliarder kroner.

Sean Quinn har imidlertid tilsluttet sig den stigende strøm af konkursturister, som strømmer fra Irland til England for at benytte sig af de mere lempelige britiske konkursregler. I mandags erklærede han sig konkurs i Belfast i Nordirland, som er en del af England.

I England kan han beskytte en del af sin pensionsopsparing mod at komme i kreditorernes kløer. De engelske regler er også lempeligere end både de irske og de danske, når det handler om at komme ud på den anden side af konkursen som en fri mand.

I England kan den konkursramte få gjort rent bord på et års tid. I Irland kan det ligesom i Danmark tage ti-tolv år eller mere at slippe ud af en konkurs.

Berlingske Business har spurgt Danske Bank om, hvorfor bankens filial i Irland tilsyneladende har engageret sig med den type ejendomsmatadorer, som banken har undgået i Danmark. Danske Banks afdelingsdirektør, Anders Klinkby Madsen, har blot denne kommentar:

»Det er klart, at der vil være nogle spektakulære sager i en økonomi som den irske, der er smeltet fuldstændig ned. Særligt inden for ejendomssektoren, og det gælder også for National Irish Bank. Derudover kommenterer vi ikke enkeltsager,« siger Anders Klinkby Madsen, som altså heller ikke har noget at bemærke til, at Sean Quinn har valgt at erklære sig konkurs i England, hvor reglerne er mere lempelige end i Irland.