Danske Bank prøver sag på Isle of Man

Den irske højesteret har dømt banken til at udlevere fortrolige kontooplysninger fra tidligere filial i skattelyet.

Blandt de mange, mange retssager, som Danske Bank fører i forbindelse med oprydningen efter det fejlslagne irske eventyr, er Danske Bank nu også rykket til skattelyet Isle of Man. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS

Blandt de mange, mange retssager, som Danske Bank fører i forbindelse med oprydningen efter det fejlslagne irske eventyr, er Danske Bank nu også rykket til skattelyet Isle of Man. Tidligere på året dømte Irlands højesteret Danske Bank til at udlevere fortrolige kontooplysninger fra en tidligere filial på Isle of Man. Nu skal den dom afprøves i retten i skattelyet.

Sagen rækker tilbage til 2002, hvor National Irish Bank (NIB) havde en filial. Sagen stammer altså fra tiden, før Danske Bank i 2004 blev ejer af NIB.NIB havde bistået kunder med at slippe for irsk skat ved at arrangere en proformainvestering på Isle of Man.

Afkastet var tæt på nul, og omkostningerne var høje, men NIBs kunder slap for skat med bankens hjælp.

Det irske skattevæsen fik i 2006 nej fra landsretten til at kræve, at Danske Bank skulle linde på bankhemmeligheden og åbne for fortrolige kundeoplysninger. Men i januar 2012 havde skattevæsenet mere held med sig, og Irlands Supreme Court, som svarer til højesteret i Danmark, dømte Danske Bank til at udlevere navne på de kunder, som i 2002 havde konti i NIBs filial på Isle of Man med mere end 50.000 kroner.

Danske Bank fik i januar 12 uger til at reagere på dommen. Ifølge dommen kunne banken bruge tiden til at undersøge, om udlevering af kundenavne og kontooplysninger er i strid med lovgivningen på Isle of Man. Og det er præcis, hvad Danske Bank nu er i færd med, oplyser bankens kommunikationsafdeling.Banken har indbragt spørgsmålet for Isle of Mans High Court og afventer nu svar. Hvis retten på Isle of Man mener, at udlevering af kontooplysninger er i strid med øens love, kan Danske Bank vende tilbage til Irlands højesteret, som så skal tage stilling til, om dommen fra Supreme Court skal opretholdes, trækkes tilbage eller ændres.