Danske Bank præsenterer bedste halvår siden finanskrisen

Eivind Kolding slår markedets forventninger med et nettoresultat på 1,5 milliarder kr. i andet kvartal og beskriver dagens regnskab som "et skridt på vejen."

Tirsdagens regnskab er Eivind Koldings andet som chef for Danmarks største bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank med Eivind Kolding i spidsen præsenterer sit bedste halvår siden finanskrisen.

Resultatet lander på 2,3 milliarder kr. efter skat i årets første seks måneder - en fremgang på 20 procent i forhold til samme periode sidste år. Det beskrives "som forventet."

”Det er det bedste halvårsresultat, siden den finansielle krise slog igennem i 2008. Selvom vi er langt fra mål, og der stadig er udfordringer, mener vi, at udviklingen er positiv. Resultatet viser en fremgang på 20 pct. Det er lykkedes at få indtægterne op trods det lave renteniveau," siger Eivind Kolding i regnskabsmeddelelsen og beskriver dagens regnskab som "et skridt i den rigtige retning."Bankens store hovedpine, nedskrivningerne, stiger sammenlignet med første halvår 2011, men har vist en faldende tendens de sidste to kvartaler. Igen er det erhvervsejendomme i Irland og Nordirland, privatkunder i Irland og Danmark samt shippingbranchen, der tvinger banken til at nedskrive.

Danske Bank forventer fortsat at afslutte sit omkostningsprogram, der skal reducere antallet af medarbejdere i 2013. I første halvår lander omkostningerne på 13,5 milliarder kr. - en halv milliard lavere end i samme periode 2011.

Mens det sidste år var udgifter til kollapsede danske banker særlig Amagerbanken der gjorde ondt, bruger Danske Bank i år en ordentlig pose penge på rettighederne til brandet Sampo Bank.


"Det høje omkostningsniveau i første halvår 2011 var især påvirket af udgift til den danske indskydergarantiordning, mens fuld nedskrivning af rettigheder til anvendelse af navnet Sampo Bank på 0,5 milliarder kr. påvirkede omkostningerne i første halvår 2012," skriver banken.

Danske Bank gentager de forsigtige forventninger til resultatet for hele året.

"Resultatet for 2012 forventes fortsat at blive på et lavt niveau. Resultatforventningerne er behæftet med betydelig usikkerhed på grund af det økonomiske klima. Det er vurderingen, at de samlede nedskrivninger i 2012 vil blive på samme høje niveau som i 2011," skriver banken.I andet kvartal lander nettoresultatet på halvanden milliard kroner - knap det dobbelt af første kvartal - og væsentligt over markedets forventning om 606 millioner kr.

Nedskrivningerne på dårlige udlån ligger fortsat højt på 3,1 milliard kroner i andet kvartal, men falder 800 millioner kr. i forhold til årets første tre måneder og ligger også lavere end markedets forventning om nedskrivninger for 3,3 milliarder kr.

Banken tager især færre nedskrivninger på den danske forretning og inden for forretningsområdet Corporate & Institutional Banking.

Efter flere renteforhøjelser kan Danske Bank notere nettorenteindtægter på 6,2 milliarder kr. i andet kvartal, hvilket flugter med markedets forventninger.

Omkostningerne reduceres med 218 millioner kr. fra første til andet kvartal til 6,6 millioner kr. og presses dermed akkurat under niveauet i andet kvartal sidste år.