Danske Bank polstrer sig til krise

Danske Bank tog overraskende store hensættelser for dårlige lån på næsten 8 milliarder kr. i årets første tre måneder. Det er for at polstre banken til den værste økonomiske krise i mere end en menneskealder, siger bankens økonomidirektør til Business.dk.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks suverænt største bank overraskede alt og alle da man i regnskabet for fjerde kvartal 2008 nedskrev 9,2 milliarder kr. på udlån og garantier, og banken overraskede igen i dag, da man tog nedskrivninger på yderligere lige knap 8 milliarder kr., svarende til 1,56 pct. af udlån og garantier på årsbasis.

Nedskrivningerne var markant mere end de konstaterede tab på 0,6 milliarder kr. i kvartalet og betyder, at korrektivkontoen, der er bankens polstring til imødegåelse af tab, nu er på 23,5 milliarder kr.

"Vores hensættelser er langt højere end vores hidtil konstaterede tab, men hvis man ikke skal tage hensættelser i den værste økonomiske krise i de sidste 60-70 år, hvornår skal man så gøre det?," siger Danske Banks økonomidirektør, Tonny Thierry Andersen, til Business.dk.

Tab i Danmark, Irland og på finanslån
Af de samlede hensættelser på knap 8 milliarder kr. er knap 1,6 milliarder kr. porteføljehensættelser. Det betyder hensættelser til tab der ikke er relateret direkte til enkeltkunder, men hvor banken kan se at et område er i problemer, som eksempelvis udlån i Baltikum.

De tunge hensættelser ligger i Danmark med i alt 2,9 millarder kr., Danske Markets med 1,7 milliarder kr.. og Irland med 1,5 milliarder kr.

De store hensættelser til tab vil dog ikke nødvendigvis fortsætte.

"Vi forventer at de meget turbulente forhold vil aftage i takt med blandt andet de store finanspolitiske pakker som eksempelvis frigivelsen af SP-midlerne, men i øjeblikket har vi af forsigtighedshensyn valgt at tage hensættelser, der også er høje set i et nordisk perspektiv," siger Tonny Thierry Andersen.

Stigende frygt for tab på privatkunder
De store hensættelser i Danmark betyder, at banken samlet fik et underskud på 391 mio. kr. før skat i bankaktiviteter Danmark, der også omfatter Realkredit Danmark. Det skal sammenlignes med et overskud på 2,1 milliarder kr. i første kvartal af 2008 og et underskud på 933 mio. kr. i fjerde kvartal. Indkluderet i det tal er 600 mio. kr. som er prisen for at deltage i statsgarantien for bankernes indskud, og en hensættelse på 300 mio. kr. som er bankens bidrag til dækningen af tabene i EBH, Fionia og de andre banker som Finansiel Stabilitet har overtaget.

Banken advarer om, at man primært hensætter på lån til mindre og mellemstore virksomheder inden for varige forbrugsgoder og ejendomsbranchen. Men nu også på private kunder.

"Med stigningen i ledigheden og antallet af tvangsauktioner er behovet for nedskrivninger på private kunder øget. Prisfald på ejendomme er fortsat ind i 2009, hvilket har bidraget til en stigning i belåningsgraderne. Restanceprocenten på boliglån er fortsat relativt lav, men hastigt stigende og på det højeste niveau inden for de seneste år," skriver banken.