Danske Bank på vej med fingeraftryks-betaling

Et nyt trin indenfor kortbetaling nærmer sig for Danske Bank, der indenfor et år håber at kunne lancere kortbetaling med brug af fingeraftryk som sikkerhed.

Indenfor for bare et år vil de første Danske Bank-kunder forhåbentligt have erstattet pinkoden på betalingskortet med en lille fingeraftrykscanner.

Scanneren er placeret på selve betalingskortet - og er en del af et samarbejde med det norske firma  Zwipe, som Danske Bank har et udviklingssamarbejde med. Det kom frem på et pressemøde, som Mastercard afholdt torsdag morgen.

Zwipes tekniske løsning er en lille plade, som sidder på selve kreditkortet og som får strøm fra den eksisterende betalingsinfrastruktur i form af betalingsterminaler i supermarkeder og lignende.

Fordelene ved systemet er, at man ikke behøver at taste en pinkode, ligesom der heller ikke er en øvre grænse for transaktionens størrelse.

Det er der nemlig ved de kontaktløse betalingskort fra både Mastercard og Dankort, som bliver udrullet bredt i Danmark i år og næste år, hvor man maksimalt kan betale med 200 kr. uden at indtaste en pinkode.

Ifølge Danske Banks marketingchef for personal banking Simon Steen-Petersen håber, at man allerede indenfor et år er klar med den nye betalingsløsning i Danmark:

»Vi kaster os ind i det her, fordi vi har et ønske om at være den innovative bank. Vi kæmper med en imageopfattelse som den store mastodont. Det arbejder vi ihærdigt på at lave om på. Det vil vi gøre ved at bruge nye teknologier som brugervenlige løsninger. Vi har prøvet landsdækkende kampagner. Det gik ikke så godt, vi vil hellere vise det. Det er i hvert fald vores interne motto,« siger Simon Steen-Petersen.

Zwipe har allerede lanceret pilot-projekter rundt om i Norden med  brugen af kort med indbygget fingeraftryk-læser. Og ifølge Zwipes topchef Kim Humborstad er der tale om en meget sikker betalingsform, som også indebærer, at man ikke som i en anden James Bond-film kan bruge en afskåret finger til at gennemføre en betaling, fordi systemet også afløser kroppen elektromagnetiske udstråling.

I det hele taget var pressemødet præget af forskellige betalingsløsninger, idet også Mastercard præsenterede deres mobiltelefon-baserede digitale tegnebog Masterpass. Den fungerer allerede i flere lande, men vil ifølge forretningsudviklingschef Mats Taraldsson fra Mastercard først være klar i Danmark næste år.

I det hele taget er der ifølge Danske Banks Simon Steen-Petersen en stor usikkerhed omkring fremtidens betalingsform:

»Vi arbejder med forskellige løsninger som Mobilepay og kontaktløse kort. Vi kender ikke fremtidens førende leverandører og løsninger. Det er der ingen, der gør, men vi kigger på de nye spillere og vi håber, at vi vælger rigtigt.«