Danske Bank opjusterer forventningerne efter stærkt kvartal

Landets største bank, Danske Bank, opjusterer forventningerne til årets resultat efter at have landet et overskud på 14,3 milliarder kroner efter skat i årets første ni måneder.

Thomas Borgen, adm. direktør i Danske Bank Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Danske Bank lander i årets første ni måneder et resultat efter skat på 14,3 mia. kr. Det giver en egenkapitalforrentning på 12,6 pct., og dermed er Danske Bank på nuværende tidspunkt i mål med målsætningen om at levere en egenkapitalforrentning på 12,5 pct. senest i 2018.

Banken oplyser, at forventningerne til årets resultat opjusteres, primært på grund af handelsindtægterne, der er højere end forventet.

»Set i lyset af de vanskelige markedsvilkår med lave renter, lav vækst og svag efterspørgsel har vi opnået tilfredsstillende resultater i de første tre kvartaler af 2016. Den høje kundeaktivitet i Corporates & Institutions førte til en stigning i handelsindtægterne i tredje kvartal, som mere end opvejede effekten af de udfordrende markedsvilkår og endnu engang beviste styrken ved vores diversificerede forretningsmodel. Løbende effektivitetsforbedringer vil fortsat være en vigtig del af vores svar på de svære markedsvilkår,« siger adm. direktør Thomas F. Borgen om resultatet.

Resultatet på 14,3 mia. kr. er en stigning på ni procent i forhold til samme periode sidste år.

Bankens nettorenteindtægter udgjorde 16,2 mia. kr. og var 1 pct. højere end i samme periode sidste år. Det lave renteniveau presser bankens rentemarginal, men udlånsvækst og lavere fundingomkostninger opvejede presset, oplyser Danske Bank.

I perioden er nettogebyrindtægterne faldet med otte procent til 10,2 mia. kr. Det skyldes ifølge Danske Bank, at kundernes omlægning af lån - altså konverteringsaktiviteten - er faldet til et mere normalt niveau sammenlignet med samme periode sidste år.

Desuden har banken haft lavere kundeaktivitet på investeringsområdet, ifølge banken på grund af uroen på de finansielle markeder.

Handelsindtægterne udgjorde 6,3 mia. kr. og steg 17 pct. De udviklede sig positivt i andet kvartal og især i tredje kvartal.

Nedskrivninger på udlån udgjorde 157 mio. kr., hvilket er et fald på 40 mio. kr. fra nedskrivningerne på 197 mio. kr. i 1.-3. kvartal i 2015.

Det samlede udlån steg 5 pct., og det samlede indlån steg 6 pct. i 1.-3. kvartal 2016 i forhold til samme periode 2015.

Samlet betyder resultaterne, at Danske Bank opjusterer forventningerne til årets resultat.

»Vi forventer nu et resultat for 2016, der er højere end resultatet før nedskrivninger på goodwill for 2015. Opjusteringen skyldes primært, at handelsindtægterne er højere end forventet,« skriver banken.