Danske Bank: Olieprisen vil falde permanent

En pludselig stigning i udbuddet af olie vil presse prisen ned under de magiske 100 dollar per tønde i løbet af 2014, og dér vil den blive, forudser Danske Bank.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen
Amerikanerne er så gode til at hive olie op af undergrunden, at priserne vil blive presset ned og stabilisere sig under 100 dollar per tønde i løbet af næste år. Det er ikke bare godt nyt for erhvervslivet, men også for aktieinvestorer verden over.

Det forudser Danske Bank i en ny analyse. Lavere oliepriser er godt nyt for erhvervslivet og vil trække stemningen på aktiemarkederne op.

"Vores råvareanalytikere forudser en stabilisering efterfulgt af et gradvist fald i olieprisen over de kommende år, herunder at vi vil se Brent-olieprisen falde under 100 amerikanske dollar per tønde mere permanent i løbet af 2014. Råvare-supercyklen er således ved vejs ende," skriver chefanalytiker, Morten Kongshaug, som dermed forudser, at lavere oliepriser i fremtiden vil have en positiv effekt på aktiemarkederne.

"Vi skal forvente at aktiemarkedet fremover i højere og højere grad vil reagere positivt på faldende råvarepriser, idet dette vil forbedre langt de fleste virksomheders bundlinje som følge af lavere omkostninger," skriver han.

Danske Banks analytikere taler om et decideret udbuds-chok, fordi den amerikanske teknologi til udvinding af olie har vist sig overraskende effektiv. Olieindustrien lykkes med at hente olie og gas i områder, der tidligere har været utilgængelige.

Hos benzinselskabet Statoil, er olieanalytiker Peter Rasmussen enig i, at olie prisen, som mandag handles for 108 dollar per tønde, vil koste cirka otte dollar mindre om et års tid.

"Jeg er enig i rationalet i, at vi skal under 100. Vi skal ikke langt under, men tallet er 100. Kigger man på OPEC, så forsøger de også, at få prisen til at ligge mellem 90 og 120. Set fra deres vinkel er faren ved en meget høj oliepris, at det vil give for stort incitament til at øge efterforskningen i vedvarende energi, for hvis først man skifter, så skifter man ikke tilbage, og så har OPEC-landene pludselig bare en masse sort væske i baghaven," siger Peter Rasmussen, olieanalytiker hos Statoil.