Danske Bank og Nordea klar til frasalg til kapitalfond

Det bankejede lønudbetalingsselskab Bluegarden er snublende tæt på at få ny ejer. Berlingske kan afsløre den nye ejer – og at prisen ikke bliver, som Nordea og Danske Bank oprindeligt håbede.

Ifølge Berlingskes oplysninger er lønudbetalingsfirmaet Bluegarden meget tæt på at blive købt af den amerikanske kapitalfond Marlin Equity Partner. PR-foto
Læs mere
Fold sammen

De danske banker er klar med næste skridt i den store oprydning og frasalg af virksomheder, bankerne ikke længere vil eje. Berlingske erfarer, at lønudbetalingsfirmaet Bluegarden, der ejes af de danske banker i fællesskab, er millimeter fra at blive solgt.

Berlingske erfarer fra flere kilder med kendskab til transaktionen, at køberen er kapitalfonden Marlin Equity Partner, der har hovedkontor i Californien i USA, og som er kendt for at investere i blandt andet teknologivirksomheder, herunder IT-virksomheder inden for den finansielle industri.

Marlins overtagelse af Bluegarden, der tidligere hed Multidata herhjemme, ventes annonceret inden for kort tid, måske allerede i denne uge. Bluegarden står bag lønudbetalings­systemerne Dataløn og Multiløn, som bruges af 60.000 danske virksomheder og samlet en million danske lønmodtagere. Bluegarden er samtidig en kæmpe i Norden, og cirka 20 procent af samtlige lønmodtageres lønudbetalinger i Norden håndteres af Bluegarden.

Bluegardens bestyrelsesformand, Nordea-direktør Peter Lybecker, ønsker ikke at kommentere Berlingskes oplysninger.

Salget trak ud

Som Berlingske kunne berette allerede i marts, var målet oprindeligt at finde en ny ejer inden sommerferien. Men tidsplanen glippede, selv om Marlin allerede da var klar som køber. De sidste detaljer i aftalen manglede nemlig at falde på plads, og offentliggørelsen kom derfor tæt på sommerferien, fortæller en kilde med kendskab til salgsprocessen. Derfor kommer den først nu.

Det har i det hele taget ikke været en salgsproces, der er kørt helt, som sælgerne havde håbet. Interessen for selskabet har nemlig slet ikke været så stor, som bankerne i ejerkredsen med Nordea og Danske Bank i spidsen havde håbet på, og det har afspejlet sig i den pris, de ender med at få.

Ejerne havde nemlig, ifølge Berlingskes oplysninger, sat næsen op efter at kunne indkassere omkring 800 millioner kroner eller måske helt op mod en milliard kroner for salget af Bluegarden, men prisen, som Marlin betaler, lander noget lavere nemlig omkring 500 millioner kroner, erfarer Berlingske.

Lavere omsætning

Det skyldes muligvis, at både omsætning og resultat faldt i 2014 i forhold til året før. I 2014 omsatte Bluegarden for 488 millioner kroner og fik et resultat før skat på 72 millioner kroner. Det er corporate finance-afdelingerne i henholdsvis Nordea og Danske Bank, der i fællesskab har stået for at styre salgsprocessen og klappe mulige købere ud af busken. Det er også Nordea og Danske Bank, der står for finansieringen af handlen, ifølge Berlingkes oplysninger.

Tidligt i forløbet blev der gættet på, at store konkurrenter som Visma og Aditro kunne være mulige købere, ligesom den danske kapitalfond Axcel blev nævnt på rygtebasis. Axcel ejer nemlig i forvejen Silkeborg Data, som fonden ville kunne tænkes at slå Bluegarden sammen med.

Multidata blev dannet i 1969, og to år efter blev selskabet en del af Pengeinstitutternes Betalingsservice (PBS), der i dag er blevet til Nets. Multidata blev i 2003 skilt ud af PBS, og i 2007 købte selskabet det norske Bluegarden, som i 2012 blev det nye navn på det danske selskab.

Danske Bank og Nordea ejer hver mere end fem procent af aktierne i Bluegarden, mens de øvrige aktionærer stort set alle er danske banker og pengeinstitutter.

Bankerne sælger ud

Frasalget af Bluegarden er det seneste i en stor strategi blandt de mange danske banker om at sælge ud af de selskaber, som de ejer i fællesskab, for i stedet hver især at fokusere på deres respektive bankforretninger.

Bluegarden bliver det næste bankejede selskab, efter at Nets, der ejer Dankortet, blev solgt fra i en stormomsust kæmpehandel i 2014. Her købte de to store amerikanske kapitalfonde Advent og Bain Nets for 17 milliarder kroner.

Flere andre selskaber, som bankerne har ejet i fællesskab i mange år, ventes også solgt i nær fremtid. Som tidligere beskrevet i Berlingske gælder det blandt andet Bankernes Kontantservice (BKS), som kører pengetransporter for bankerne.

Selskabet ejes af cirka 70 banker i fællesskab, hvoraf Nationalbanken ejer de 25 procent. Nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen har tidligere sagt direkte, at BKS skal have nye ejere. Et tredje selskab er formentlig VP Securities, tidligere kendt som Værdi­papircentralen. VP ejes ligeledes af en speciel konstruktion med både en række banker, der til daglig er konkurrenter, og Nationalbanken i ejerkredsen.