Danske Bank og IBM klar til opgør med revisor efter IT-tab

De store kreditorer i IT Factory-konkursboet er klar til at gå efter både bestyrelse og revisor. Det hele står og falder med Danske Bank, der skal trække sin egen revisor i retten.

Kreditorerne i boet efter IT Factory, hvor Stein Bagger svindlede for milliarder, har ikke så mange muligheder for at få hentet tilgodehavender for millioner hjem. Danske Bank kan dog forsøge at få IT Factorys revisor til at betale erstatning, men dermed sætter banken sin egen revisor på anklagebænken. På fredag skal retten i Lyngby vurdere, om Stein Bagger fortsat skal sidde varetægtsfængslet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank og IBM er klar til at gå hele vejen for at få dækket deres tab i forbindelse med IT Factory-skandalen. De to største kreditorer i IT Factory tabte begge trecifrede millionbeløb på fupnummeret, der drænede banker og leasingselskaber for over en milliard kroner. De tab har Danske Bank og IBM få muligheder for at få dækket. Den ene mulighed er revisionsgiganten KPMG, der gennem flere år overså, at IT Factory byggede på ren varm luft. Den anden mulighed er bestyrelsen i selskabet bestående af Asger Jensby, Henning Børgesen og Stein Bagger. Ingen af de tre bestyrelsesmedlemmer vil dog næppe være i stand til at tilbagebetale større summer til de sultne kreditorer, hvorfor interessen samler sig om KPMG.

I denne uge mødes kurator Boris Frederiksen med de største kreditorer for at beslutte, hvordan de kan forsøge at kradse pengene ind gennem erstatningssager. Det hele står og falder med Danske Bank, der har 350 millioner kroner i klemme i konkursen, og her er holdningen klar.

»Vi vil søge erstatning hos de ansvarlige,« slår chefjurist i Danske Bank, Erik Sevaldsen, fast.

IBM følger trop
Ifølge Berlingskes oplysninger er IBM, der har 150 millioner kroner i klemme, også helt klar til at følge Danske Bank hele vejen i bestræbelserne på at få dækket tabet.

KPMG er blandt landets allerstørste revisorer og er blandt andet revisor for A.P. Møller - Mærsk og netop Danske Bank. Som en pikant detalje kan Danske Bank derfor blive nødt til at trække sin egen revisor i retten, men det kommer ikke til at spille nogen rolle, forsikrer Erik Sevaldsen.

»Vi har ikke gjort op med os selv, hvem vi vil gå efter. Vi afventer kurators redegørelse, hvorefter vi vil tage stilling til mulighederne,« siger Danske Banks chefjurist.

En centralt placeret kilde vurderer, at Danske Bank vil forfølge alle muligheder for at sende sorteper i sagen videre – ikke mindst for at sende et signal til bankens hårdt prøvede aktionærer.

»Danske Bank kan ikke forsvare over for aktionærerne, at de ikke reagerer. Som sagerne står nu, vil det være konkursboet på vegne af Danske Bank, IBM og andre, der anlægger sagerne mod KPMG, Asger Jensby og Henning Børgesen. Det er jo også en måde at fasttømre, at det var nogle andres skyld,« konstaterer kilden.

Kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten ønsker ikke endnu at komme med sin vurdering af erstatningsansvaret offentligt. Han pointerer dog, at en erstatningssag ikke behøver at vente på, at straffesagen mod Stein Bagger er overstået.

»Revisor og bestyrelse er ikke del i en straffesag, så det er ikke umiddelbart noget problem. Straffesagen mod Stein Bagger er ingen forhindring for en erstatningsag,« understreger Boris Frederiksen.

KPMG afventende
Hos KPMG ryster man dog ikke i bukserne over de krigslystne kreditorer, og revisionsgiganten imødeser eventuelle erstatningssager med sindsro.

»Vi afventer fortsat en endelig konklusion fra kurator. Så sent som denne uge har vi fremsendt yderligere oplysninger til kurator, og os bekendt har hverken kurator eller de større leasingselskaber truffet en afgørelse. Uanset den beslutning kurator og kreditorerne måtte træffe, imødeser vi det videre forløb. Det gør vi fortsat ud fra vores tidligere udmelding om, at vi står ved vores arbejde og er blevet bedraget i denne sag,« siger Jesper Koefoed, der er senior partner i KPMG.

Men selv om de store kreditorer sidder på spring for at stikke kniven i KPMG, er det ikke sikkert, at parterne nogensinde kommer til at slås i danske retssale. Meget taler nemlig for, at Danske Bank og KPMG vil lukke sagen uden indblanding fra det danske retssystem og uden pressens opmærksomhed.

»Der er stor sandsynlighed for, at de vil indgå forlig, da både Danske Bank og KPMG har en interesse i, at denne sag bliver lukket. Ved et forlig kommer offentligheden og pressen heller ikke til at få så meget at vide,« vurderer professor Caspar Rose fra Copenhagen Business School.

»Det hører til sjældenhederne, at vi ser store erstatningssager i kølvandet på konkurser, og derfor venter vi alle med spænding på redegørelsen. Det er jo nu, at det bliver afgjort, hvem der skal have sorteper i denne her sag,« konstaterer professoren.

Ingen ansvarsforsikring
I forhold til eventuelle erstatningssager mod bestyrelsen i IT Factory er der næppe de store penge at hente. Der har ikke været tegnet nogen ansvarforsikring af bestyrelsen, og derfor bliver det et spørgsmål om deres personlige formue.

Stein Bagger og Asger Jensby er begge sandsynligvis blanket helt af, mens den tidligere TDC-direktør Henning Børgesen kan have en værdi for kreditorerne. Det er dog sandsynligt, at både Jensby og Børgesen vil blive slæbt i retten af kreditorerne i et ubehageligt efterspil af IT Factory-skandalen.


Læs også:

Verdens dummeste svindlere

Pokermillionær flygter fra skattefar

De ti aktier, du ville ønske, du aldrig havde købt