Danske Bank og diktaturstaten: Forstå den nye hvidvask-skandale på to minutter

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

For anden gang inden for blot seks måneder er Danske Bank viklet ind i en omfattende hvidvask-sag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Dagens helt store historie er Berlingskes afsløring af, at store milliardbeløb fra diktaturet i Aserbajdsjan strømmede gennem Danske Bank i flere år og er endt i lommerne på højtstående politikere i hele Europa.

Her forsøger vi at give dig et overblik over den spektakulære sag. Følg godt med:

1
Fra diktatur til Danske Bank

 • Det brutale regime i Aserbajdsjan har sendt enorme beløb gennem fire konti i Danske Bank. I alt er der fra 2012 til 2014 rullet 18 milliarder kroner gennem de fire konti, som tilhører selskaber, der alle har adresse i Aserbajdsjans hovedstad, Baku. Det viser dokumenter, som Berlingske er kommet i besiddelse af. Flere af de store beløb kommer direkte fra regimet – blandt andet Aserbajdsjans forsvarsministerium.
 • Fra de fire konti – som alle er placeret hos Danske Bank i Estland – er pengene blandt andet blevet overført til magtfulde politikere, højtstående embedsmænd og mediefolk i hele verden. De er altså blevet brugt til at fremme Aserbajdsjans omdømme internationalt. Blandt andet har en tysk valgobservatør modtaget 450.000 euro, efter han roste valgprocessen i diktaturstaten. Det ligner afgjort bestikkelse, siger blandt andet Lars Koch, international chef i organisation Oxfam Ibis.
 • Skulle Danske Bank have opdaget de mistænkelige overførsler? Ja. Ingen tvivl om det, lyder det fra en række eksperter. »Så store og ulogiske pengestrømme, som der er tale om her, skal en bank ganske enkelt opdage,« siger Lars Krull fra Aalborg Universitet.
 • Når Danske Bank ikke har grebet ind over for de mistænkelige transaktioner har de afgjort brudt de såkaldte hvidvaskregler, som skal modvirke international kriminalitet og korruption, vurderer flere eksperter.
 • Afsløringen vækker forargelse på Christiansborg. »Vanvittigt af Danske Bank. Har åbenbart lade Aserbajdsjan sende milliarder i bestikkelse helt uhindret. Føj,« skriver Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten, på Twitter. SF vil prompte kalde erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i samråd.
 • Danske Bank erkender deres ansvar. Sagen er »desværre endnu et eksempel på, at vi i den her periode ikke har været gode nok til at forhindre, at vi kunne blive misbrugt til hvidvask og andre ulovlige aktiviteter i vores estiske filial,« siger Danske Banks chefjurist, Flemming Pristed. Tidligere i år kunne Berlingske afsløre, at Danske Bank også var centrum for en sag om hvidvask gennem det østeuropæiske land Moldova.

Læs hele artiklen om den opsigtsvækkende sag her.

Det omfattende læk, som Berlingske er kommet i besiddelse af, er blevet delt med den internationale journalistorganisationen OCCRP og en række medier verden over. Du kan blandt andet læse The Guardians dækning af sagen her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Succesfulde iværksættere stifter fond på 750 mio. kr.

Vi springer videre til dagens øvrige nyheder fra erhvervslivet. Børsen bringer i dag en historie om en ny dansk venturefond »By Founders«, der skal investere i startups. Fonden er skabt af 30 succesfulde iværksættere, der bl.a. tæller Vivino-stifter Heini Zachariassen og Libratone-stifter Tommy Andersen.

Iværksætterne har i alt smidt 750 mio. kr. i »By Founders«, og det er planen, at der skal investeres i IT-virksomheder i Norden og Baltikum.

»Hele pointen er, at vi gerne vil være med til at skabe den næste milliardsucces i Danmark,« siger Tommy Andersen.

Med de mange millioner håber iværksætterholdet, at danskstartede succeser ikke bliver nødt til at flytte til andre lande for at skaffe finansiering.

3
Mads Nipper åbner for milliardkøb af Grundfos-rivaler

Efter en årrække med livremmen spændt melder Grundfos' topchef Mads Nipper sig nu parat til at gå på opkøbsjagt. Ifølge Nipper har industrigiganten fra Bjerringbro så mange penge, at opkøb sagtens kan blive aktuelt, skriver Finans.

»Jeg vil nødig sætte beløb på. Men vi har mange. Hvis vi synes, det er rigtigt, vil vi sågar kunne lave særdeles store opkøb. Vi er primært ejet af en fond, hvor vi immervæk sender milliardudbytter hen hvert år, og gennem den er der en ganske signifikant købekraft,« siger Mads Nipper.

Grundfos-direktøren påpeger, at han både kigger på stort og småt.

»Det kan både være et 20-mandsselskab. Det, som man populært kan kalde småtterier, og som kan tilføre os digitale kompetencer. Men det kan også være en stor konkurrent. En af de andre større spillere i vores branche, hvor vi kan se, at opkøbet vil skabe synergier, der kan tilføre noget til vores strategiske retning.«

Det sker i dag

 • SAS kommer kl. 08 med regnskab for de første ni måneder i det skæve regnskabsår 2016/17.
 • Danmarks Statistik offentliggør kl. 09 tal for flygtninges beskæftigelse.
 • Den danske legetøjsgigant Lego kommer kl. 10.30 med regnskab for årets første seks måneder.

Det skal investorerne holde øje med

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, har for Berlingske Business udpeget de væsentligste ting, som investorer bør holde øje med tirsdag:

 • I dag kommer der PMI-tal fra Tyskland, Frankrig, Italien, Storbritannien og eurozonen, der giver en økonomisk temperaturmåling på de største europæiske økonomier.
 • De amerikanske aktiemarkeder var lukket mandag. Kommer der en let forsinket og negativ reaktion på spændingerne på den koreanske halvø?

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger uden ensartet retning tirsdag, men de kinesiske fastlandsaktier holder dampen oppe, mens Nordkorea igen er investorernes primære kilde til bekymring. FNs sikkerhedsråd holdt mandag hastemøde, skriver Ritzau Finans.

»Retorikken omkring Nordkorea er gået et eller måske to gear op,« pointerer strateg Rob Carnell fra ING i et notat ifølge AP.

 • Nikkei 225 i Japan: -0,7 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: 0,3 pct.
 • Sydkoreas Kospi: -0,2 pct.
 • CSI 300 i Kina: 0,4 pct.
 • Amerikanske aktiefutures: -0,3 pct.